Szavaztak az elektorok, már hivatalosan is Joe Biden a következő elnök

Hétfő estétől Kalifornia állam 55 elektori szavazatának megszerzése után már hivatalosan is Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke.

Az elektori szavazás normális körülmények között már csak formalitás az amerikai elnökválasztás folyamatában, de ebben az évben Donald Trump folyamatos ellenállása miatt mégis fontos eseménnyé vált, mert egy furcsa választási szabály miatt az elektoroknak nem kötelező azt a jelöltet támogatni, aki valójában nyert az adott államban. Joe Biden Kalifornia állam szavazataival immár az elektori szavazatok esetében is átlépte a győzelemhez szükséges 270-es küszöböt.

Donald Trump sorozatos perekkel próbálta utólag módosítani a választások eredményét, de ezek nem jártak sikerrel, legutóbbi próbálkozását a Legfelsőbb Bíróság már vizsgálatra alkalmasnak sem találta.

Trump hivatalosan még mindig nem ismerte el vereségét, de a Legfelsőbb Bíróság elutasítása és a tegnap esti elektori döntés után már nem maradt több lehetősége, kénytelen lesz elhagyni a Fehér Házat.

https://www.instagram.com/p/CIy73HhMtju/

Friss hírek