Szavaztak az elektorok, már hivatalosan is Joe Biden a következő elnök

Hétfő estétől Kalifornia állam 55 elektori szavazatának megszerzése után már hivatalosan is Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke.

Az elektori szavazás normális körülmények között már csak formalitás az amerikai elnökválasztás folyamatában, de ebben az évben Donald Trump folyamatos ellenállása miatt mégis fontos eseménnyé vált, mert egy furcsa választási szabály miatt az elektoroknak nem kötelező azt a jelöltet támogatni, aki valójában nyert az adott államban. Joe Biden Kalifornia állam szavazataival immár az elektori szavazatok esetében is átlépte a győzelemhez szükséges 270-es küszöböt.

Donald Trump sorozatos perekkel próbálta utólag módosítani a választások eredményét, de ezek nem jártak sikerrel, legutóbbi próbálkozását a Legfelsőbb Bíróság már vizsgálatra alkalmasnak sem találta.

Trump hivatalosan még mindig nem ismerte el vereségét, de a Legfelsőbb Bíróság elutasítása és a tegnap esti elektori döntés után már nem maradt több lehetősége, kénytelen lesz elhagyni a Fehér Házat.

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »