Putyin agresszív politikája az aggódó rezsim jeleit mutatja

Vlagyimir Putyin számára mozgalmas volt a 2020-as év, annak ellenére is, hogy nagyrészt társadalmi elszigeteltségben töltötte. Megváltoztatta Oroszország alkotmányát, lehetővé téve, hogy 2036-ig hatalmon maradhasson; aktív közvetítő szerepet játszott az azeri-örmény konfliktusban, igyekezett megtartani befolyását Fehéroroszország fölött, és a héten nyilvánosságra hozott bizonyítékok szerint elrendelte vezető politikai ellenfelének vegyi fegyverrel történő meggyilkolását.

A hírek szerint az Egyesült Államok kormánya a történelem legnagyobb és legjelentősebb hekkelését szenvedte el, a támadásban pedig Oroszország az elsődleges gyanúsított. Múlt héten a texasi SolarWinds vállalat több ezer ügyfelet figyelmeztetett arra, hogy egy „külső nemzetállam” hátsó ajtót talált az Egyesült Államok legnagyobb kormányzati ügynökségei és vállalatai által használt szoftverhez.

Úgy tűnik, hogy Putyin és hírszerző szolgálatai továbbra is előnyben részesítik a merész, ellentmondásos lépéseket, hat évvel a Krím-félsziget annektálása és négy évvel a Donald Trump választási kampányába történő állítólagos beavatkozás után. Trump ideje lassan lejár a Fehér Házban, Putyin pedig 22. évét tölti Oroszország vezető politikusaként, de az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető elleni támadás egy aggódó és a jövőben egyáltalán nem bízó rezsimet és vezetőt sugall.

Putyin sokkal ravaszabb és népszerűbb politikus, mint például Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök és annak ellenére, hogy a távol-keleti Habarovszk városában kialakult tiltakozó mozgalomnak már vége, jelezte a külső régiókban tapasztalható nyugtalanságot. Mindez a Covid-19 járvány közepette következett be, amikor az orosz gazdaság ugyanolyan megtépázott, mint bármelyik más ország gazdasága és Putyin bizalmi indexe 23 százalékkal csökkent az oroszok körében.

Az orosz tudósok keményen dolgoztak egy Covid vakcina kifejlesztésén a világjárvány megszüntetése érdekében. Annak ellenére, hogy a jelentések szerint nagy volt a nyomás, hogy elsőként rukkoljanak elő az oltással és a kormányzati alkalmazottakat kényszerítették az „önkéntes vizsgálatokban való részvételre” az adatok azt sugallják, hogy az orosz vakcina sikeres lehet.

A név, Szputnyik V utalás a Föld első műholdjára, az első űreszközre, amelyet a világűrbe juttattak és egyértelmű jele annak, hogy Putyin reméli, hogy a vakcina újra fellendíti Oroszország nemzetközi hírnevét. “Az orosz mentalitás része a világ megmentése” – nyilatkozta Kirill Dmitriev, az oltás nemzetközi népszerűsítéséért felelős személy.

A 2020-as év legkülönlegesebb orosz orvosi eseménye viszont valószínűleg nem az oltás kifejlesztése, hanem a Navalnij elleni novicsokos támadás lesz, ahogy a Krím-félsziget annektálása is beárnyékolta Putyin 2014-es szocsi olimpiára vonatkozó nagy terveit, amely Oroszország nagy visszatérése lehetett volna a világszínpadra.

A Kremlt már korábban is vádolták gyilkossággal, Alekszandr Litvinyenko és Szergej Szkripal két olyan eset, amely nagy médiafigyelmet kapott. Mindkét volt orosz katonatisztet Nagy Britanniában mérgezték meg, és mindkettő disszidensnek számított, amely más ellenfél kategóriába tartozik Putyin szerint. Ha a Bellingcat Navalnijjal kapcsolatos állításai igazak, akkor a rezsim új és veszélyes szakaszba léphetett.

Az orosz elnök a csütörtöki maratoni sajtótájékoztatóján tagadta az állításokat: elmondása szerint, ha meg akarták volna mérgezni Navalnijt, akkor már halott lenne.

Forrás: The Guardian

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »