Putyin agresszív politikája az aggódó rezsim jeleit mutatja

Vlagyimir Putyin számára mozgalmas volt a 2020-as év, annak ellenére is, hogy nagyrészt társadalmi elszigeteltségben töltötte. Megváltoztatta Oroszország alkotmányát, lehetővé téve, hogy 2036-ig hatalmon maradhasson; aktív közvetítő szerepet játszott az azeri-örmény konfliktusban, igyekezett megtartani befolyását Fehéroroszország fölött, és a héten nyilvánosságra hozott bizonyítékok szerint elrendelte vezető politikai ellenfelének vegyi fegyverrel történő meggyilkolását.

A hírek szerint az Egyesült Államok kormánya a történelem legnagyobb és legjelentősebb hekkelését szenvedte el, a támadásban pedig Oroszország az elsődleges gyanúsított. Múlt héten a texasi SolarWinds vállalat több ezer ügyfelet figyelmeztetett arra, hogy egy „külső nemzetállam” hátsó ajtót talált az Egyesült Államok legnagyobb kormányzati ügynökségei és vállalatai által használt szoftverhez.

Úgy tűnik, hogy Putyin és hírszerző szolgálatai továbbra is előnyben részesítik a merész, ellentmondásos lépéseket, hat évvel a Krím-félsziget annektálása és négy évvel a Donald Trump választási kampányába történő állítólagos beavatkozás után. Trump ideje lassan lejár a Fehér Házban, Putyin pedig 22. évét tölti Oroszország vezető politikusaként, de az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető elleni támadás egy aggódó és a jövőben egyáltalán nem bízó rezsimet és vezetőt sugall.

Putyin sokkal ravaszabb és népszerűbb politikus, mint például Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök és annak ellenére, hogy a távol-keleti Habarovszk városában kialakult tiltakozó mozgalomnak már vége, jelezte a külső régiókban tapasztalható nyugtalanságot. Mindez a Covid-19 járvány közepette következett be, amikor az orosz gazdaság ugyanolyan megtépázott, mint bármelyik más ország gazdasága és Putyin bizalmi indexe 23 százalékkal csökkent az oroszok körében.

Az orosz tudósok keményen dolgoztak egy Covid vakcina kifejlesztésén a világjárvány megszüntetése érdekében. Annak ellenére, hogy a jelentések szerint nagy volt a nyomás, hogy elsőként rukkoljanak elő az oltással és a kormányzati alkalmazottakat kényszerítették az „önkéntes vizsgálatokban való részvételre” az adatok azt sugallják, hogy az orosz vakcina sikeres lehet.

A név, Szputnyik V utalás a Föld első műholdjára, az első űreszközre, amelyet a világűrbe juttattak és egyértelmű jele annak, hogy Putyin reméli, hogy a vakcina újra fellendíti Oroszország nemzetközi hírnevét. „Az orosz mentalitás része a világ megmentése” – nyilatkozta Kirill Dmitriev, az oltás nemzetközi népszerűsítéséért felelős személy.

A 2020-as év legkülönlegesebb orosz orvosi eseménye viszont valószínűleg nem az oltás kifejlesztése, hanem a Navalnij elleni novicsokos támadás lesz, ahogy a Krím-félsziget annektálása is beárnyékolta Putyin 2014-es szocsi olimpiára vonatkozó nagy terveit, amely Oroszország nagy visszatérése lehetett volna a világszínpadra.

A Kremlt már korábban is vádolták gyilkossággal, Alekszandr Litvinyenko és Szergej Szkripal két olyan eset, amely nagy médiafigyelmet kapott. Mindkét volt orosz katonatisztet Nagy Britanniában mérgezték meg, és mindkettő disszidensnek számított, amely más ellenfél kategóriába tartozik Putyin szerint. Ha a Bellingcat Navalnijjal kapcsolatos állításai igazak, akkor a rezsim új és veszélyes szakaszba léphetett.

Az orosz elnök a csütörtöki maratoni sajtótájékoztatóján tagadta az állításokat: elmondása szerint, ha meg akarták volna mérgezni Navalnijt, akkor már halott lenne.

Forrás: The Guardian

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »