Kína és Oroszország előnyt kovácsolhat az amerikai káoszból

“Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnököket örömmel tölti el az Egyesült Államokban jelenleg kialakuló káosz, és minden bizonnyal kísértésbe esnek, hogy kihasználják a helyzetet” – mondta csütörtökön Paul Dibb nyugalmazott professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem nemzetbiztonsági szakértője.

Az Egyesült Államoknak már eddig is feszült kapcsolatai voltak a két említett állammal, amelyek elemzők szerint kihívást jelentenek az amerikai vezetés számára a globális színtéren.

Kína az elmúlt években az USA egyik legfontosabb stratégiai versenytársa lett, aminek következtében számos kérdésben konfrontálódtak, beleértve a kereskedelmet, a technológiát és az emberi jogok kérdését. Eközben Oroszország egyre agresszívabb politikákat folytat; beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba, továbbá fennáll annak a gyanúja, hogy az oroszok állnak a tavaly az Egyesült Államok kormányzati szerveit érintő súlyos kibertámadás mögött.

Az USA versenytársainak reakciói

Ahogy a nemzetközi közösség elkezdett reagálni a szerdai eseményekre, voltak olyanok, akik látszólag örömmel konstatálták, hogy “az amerikai demokrácia ostrom alatt áll” – fogalmazott Gorana Grgic amerikai politikával és külpolitikával foglalkozó szakértő.

A történtek időrendi sorrendben megtekinthetők az alábbi videóban:

Max Baucus – aki az Egyesült Államok kínai nagykövete volt 2014 és 2017 között – azt mondta: aggódik amiatt, hogy a kínai kormány “propaganda-célokra fogja felhasználni” a capitoliumi zavargásokat.

Ezek nem megalapozatlan félelmek, lévén a kínai állam által támogatott Global Times napilap a Twitteren már meg is osztott egy rövid képregényt, amely Sam bácsit – az Egyesült Államok általános megszemélyesítőjét – ábrázolja, mégpedig úgy, hogy a karakter a hongkongi tüntetéseket “gyönyörű látványként” írja le, de a washingtoni zavargásokat látva azt kiáltja: “lőjék le a rendbontókat!”.

Oroszországban a kormány tulajdonában lévő Rosszijszkaja Gazeta napilap folyamatosan, online tudósít a zavargásokról. Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szerint a washingtoni események “azt mutatják, hogy az amerikai demokrácia mindkét lábára lesántult, ezért az Egyesült Államok elveszítette a jogot arra, hogy rákényszerítse az akaratát más országokra”.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: CNBC

Friss hírek

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »