Nem javul a helyzet Németországban, tovább szigoríthatnak

Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tartósan gyors terjedése miatt – jelezte a szövetségi kormány egészségügyi minisztere hétfőn.

Jens Spahn berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a szövetségi kormány és a 16 tartományi kormány vezetőinek keddi értekezletére készülve többek között kijárási korlátozások bevezetését és az otthoni munkavégzés kiterjesztését mérlegelik. A tervezett intézkedések fő rendező elve, hogy a vírus terjedésének feltartóztatásához tovább kell ritkítani a fertőzésveszéllyel járó érintkezéseket, egymás közti kapcsolatokat – mondta.

Az elkerülhetetlen érintkezéseknél a fertőzésveszély csökkentésére kell törekedni, így sajtóértesülések szerint a bajor tartományi kormány hétfőn érvénybe lépett rendelkezésének mintájára országszerte előírhatják FFP2 védelmi osztályú részecskeszűrő maszk viselését a közösségi közlekedésben és az üzletekben. Ezzel kapcsolatban az egészségügyi miniszter elmondta, hogy a szövetségi kormány 34,1 millió embernek – a hatvan éven felülieknek és a krónikus betegségben szenvedőknek – juttat el utalványokat, amelyekkel fejenként 12 darab FFP2 besorolású maszkot lehet kiváltani.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a járványhelyzetről. Kép forrása: Flickr

Fontos figyelemmel kísérni a vírusvariánsokat

A tájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy Spahn hétfőn kiadott egy miniszteri rendeletet, miszerint a pozitív SARS-CoV-2-tesztek legkevesebb öt százalékánál úgynevezett génszekvenciális elemzést kell végezni, hogy a hatóságok a lehető legpontosabban szemmel tarthassák a vírus különböző változatainak terjedését és észrevegyék, ha felbukkan egy új mutáció.

A miniszter kiemelte, hogy az eddigieknél jóval könnyebben terjedő két új változat, az elsőként Nagy-Britanniában, illetve Dél-Afrikában azonosított mutáció is megjelent már Németországban, és igen „nyugtalanító” hírek érkeznek Brazíliából is, ezért nagyon fontos a vírus változatainak azonosítása.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) és a Worldometers hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 7141 fertőződést szűrtek ki, a pozitív tesztek száma így 2 040 659-re nőtt. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 214 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 46 633-ra emelkedett Németországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »