Floridába özönlenek a vakcina-turisták

A látogatók Torontótól New Yorkon át Buenos Airesig régóta özönlenek Floridába napozni, szörfözni és vásárolni. Nos, jelenleg leginkább a Covid-19 oltás miatt érkeznek – írja a The Wall Street Journal.

Miután a Trump-kormány múlt héten új irányelveket adott ki, amelyek kiterjesztik a koronavírus-vakcina igényelhetőségét minden 65 évnél idősebb személy részére, illetve azok számára, akik valamilyen krónikus betegségben – például cukorbetegségben – szenvednek, sok szövetségi állam ki is hirdette, hogy mostantól eszerint oltják a lakosságot. Florida az elsők között kínálta fel az oltást a 65 éves, illetve annál idősebb felnőttek tömegeinek, az állam átfogó oltási terve pedig úgy tűnik, be is vonzza az utazókat, akik abban a reményben érkeznek, hogy kihasználják ezeket az előnyöket.

Ron DeSantis floridai kormányzó a múlt hét végén tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy e látogatók többsége valójában részmunkaidős lakos, nem úgynevezett „vakcina-turista”. „Ha van itteni lakóhelyük, és nem csak egy-két hétre érkeznek, akkor ez teljesen rendben van” – fogalmazott DeSantis, hozzátéve, hogy az állam nem támogatja, hogy az emberek azért jöjjenek Floridába, hogy beoltassák magukat.

Itt azonban megjegyeznénk, hogy az állam oltási terve nem követeli meg a floridai lakóhely-igazolást ahhoz, hogy valaki megkapja az oltást.

Egy 66 éves Buenos Aires-i nő elmondta a lapnak, hogy a családját látogatta meg Miamiban, és hirtelen elhatározásból úgy döntött, hogy kihasználja a floridai program előnyeit, mivel a vakcina Argentínában igen korlátozottan áll rendelkezésre. Elment hát egy hivatalos oltási helyszínre Tampában, bemutatta az útlevelét, mint személyazonosító okmányt, ami után – további kérdés nélkül – meg is kapta az oltást.

„Hómadarak” is érkeznek

Az elmúlt hónapok során sok „hómadár” – azaz olyan személy, aki Észak-Amerika hidegebb részein él, de a téli hónapokra a melegebb déli területekre vándorol – a járvány miatt lemondta az idei útját, azonban egyre többen gondolják újra terveiket most, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy Floridában megkaphatják az oltást.

„Azok a kanadaiak, akiknek eddig nem állt szándékukban lemenni a hagyományos, november-április közötti időszakban, a vakcina rendelkezésre állása miatt most mégis elkezdték intézni az utazást. Óriási az érdeklődés” – mondta egy kanadai utasbiztosítással foglalkozó cég munkatársa.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Wall Street Journal / Business Insider / CNBC

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »