Elvándorlási hullámot hozott a Covid Nagy-Britanniában

A koronavírus járvány a második világháború óta a legnagyobb népességcsökkenést okozta Nagy-Britanniában, ugyanis egyre több külföldi tér vissza hazájába a pandémia miatt – írja a Financial Times.

A 2019 harmadik negyedévét követő egy évben mintegy 1,3 millió bevándorló döntött úgy, hogy hazaköltözik a szigetországból. A hivatalos statisztikák szerint csak Londonból csaknem 700 000 külföldi születésű lakos távozott.

Egyértelmű kapcsolat fedezhető fel a külföldi állampolgárok távozása és a munkahelyek elvesztésének magas száma között az olyan, a járvány miatt bekövetkezett gazdasági válság által erősen sújtott ágazatokban, mint például a vendéglátás, ahol rengeteg külföldi munkavállaló dolgozott.

„Úgy tűnik, hogy a világjárvány idején a munkahelyek elvesztése leginkább az Egyesült Királyságon kívüli munkavállalókat érintette, így ez a magas elvándorlási számokban mutatkozott meg, nem pedig a munkanélküliségi statisztikákban” – összegzik a témával foglalkozó szakértők.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a Financial Times oldalán.

Tovább olvasom →

 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Financial Times

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »