Az USA feketelistára tette a Xiaomi-t

Az Egyesült Államok csütörtökön a Xiaomi technológiai válallatot is felvette az állítólagos kínai hadiipari cégek tilalmi listájára. A vállalat részvénye ennek következtében több mint 10 százalékot veszített a hongkongi jegyzésben – írja a Reuters.

Kép forrása: Google

A Trump-kormány a Xiaomi mellett nyolc másik kínai céget is felvett a fent említett feketelistára. A vállalatokra új befektetési tilalom vonatkozik, amely arra kényszeríti az amerikai befektetőket, hogy 2021. november 11-ig eladják részesedésüket a feketelistán szereplő cégekben.

A bővülő feketelista Donald Trump azon ígéretének része, miszerint hivatalban töltött utolsó napjaiban megerősíti a Kínával szembeni kemény fellépést.

A Xiaomi tagadja a hadiipari érdekeltséget

A Xiaomi pénteken közölte, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll a kínai hadsereggel, kijelentve, hogy a vállalat “kizárólag polgári és kereskedelmi célú termékeket és szolgáltatásokat nyújt”.

Mint hozzátették, a társaság “megteszi a megfelelő lépéseket a saját és a részvényesei védelme érdekében”.

Nem új keletű dolog, hogy a Trump-adminisztráció kínai tech-cégeket próbál ellehetetleníteni: az USA korábban nemzetbiztonsági fenyegetettségre hivatkozva szigorúan korlátozta a Huawei amerikai vállalatokkal fennálló üzleti kapcsolatait, sőt mi több, Washington ugyanilyen megfontolásból szövetségeseit is folyamatosan erre ösztökéli.

Forrás: Reuters / CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »