Trump tegnap történelmet írt

Az amerikai képviselőház szerdán 232-197 arányban megszavazta az elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást. Donald Trump ezzel az első amerikai elnök, aki ellen kétszer indítják meg az impeachmentet.

A ház mindössze egyetlen cikkből álló vádemelést támasztott Trump ellen, amelyben az elnököt „az Egyesült Államok kormánya elleni erőszakos uszítással” vádolják. Az impeachmentet beterjesztő képviselők azt kérik, hogy az elnököt „haladéktalanul távolítsák el hivatalából”, továbbá jogi úton akadályozzák meg, hogy Trump valaha újra elnök lehessen.

https://www.instagram.com/p/CKATgIbHDLz/

A csavar a dologban, hogy az eljárás megindítását tíz republikánus képviselő is megszavazta, köztük Liz Cheney, a képviselőház harmadik legfontosabb republikánus tagja. Az elnöktől való ilyen szintű elfordulás a párt élén álló republikánusok részéről szintén egyedülálló a maga nemében, lévén ezek az emberek egy évvel ezelőtt egyhangúlag Trump felmentése mellett tették le a voksukat.

https://www.instagram.com/p/CKAQHrKh2c0/

A kérdés most a szenátus elé kerül, amely kapcsán Mitch McConnell, a felsőházi republikánus többség vezetője már jelezte, hogy a tárgyalás csak Trump hivatali idejének lejárta után kezdődhet meg.

A dolog előzménye, hogy múlt hét szerdán Trump több száz támogatója megrohamozta a Capitoliumot, miközben ott éppen arról folyt a kétpárti tanácskozás, hogy hivatalosan is elnökké válasszák Joe Bident. A tragédiákkal járó történések hatására sokan az elnök azonnali eltávolítását követelték, ennek lett eredménye a tegnapi szavazás.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Politico / The New York Times / Instagram / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »