Trump tegnap történelmet írt

Az amerikai képviselőház szerdán 232-197 arányban megszavazta az elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást. Donald Trump ezzel az első amerikai elnök, aki ellen kétszer indítják meg az impeachmentet.

A ház mindössze egyetlen cikkből álló vádemelést támasztott Trump ellen, amelyben az elnököt “az Egyesült Államok kormánya elleni erőszakos uszítással” vádolják. Az impeachmentet beterjesztő képviselők azt kérik, hogy az elnököt “haladéktalanul távolítsák el hivatalából”, továbbá jogi úton akadályozzák meg, hogy Trump valaha újra elnök lehessen.

A csavar a dologban, hogy az eljárás megindítását tíz republikánus képviselő is megszavazta, köztük Liz Cheney, a képviselőház harmadik legfontosabb republikánus tagja. Az elnöktől való ilyen szintű elfordulás a párt élén álló republikánusok részéről szintén egyedülálló a maga nemében, lévén ezek az emberek egy évvel ezelőtt egyhangúlag Trump felmentése mellett tették le a voksukat.

A kérdés most a szenátus elé kerül, amely kapcsán Mitch McConnell, a felsőházi republikánus többség vezetője már jelezte, hogy a tárgyalás csak Trump hivatali idejének lejárta után kezdődhet meg.

A dolog előzménye, hogy múlt hét szerdán Trump több száz támogatója megrohamozta a Capitoliumot, miközben ott éppen arról folyt a kétpárti tanácskozás, hogy hivatalosan is elnökké válasszák Joe Bident. A tragédiákkal járó történések hatására sokan az elnök azonnali eltávolítását követelték, ennek lett eredménye a tegnapi szavazás.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Politico / The New York Times / Instagram / Kitekintő

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »