Gyorsan terjed a brit vírusvariáns Franciaországban

A franciaországi pozitív PCR-tesztek egy százalékában már a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata mutatható ki, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy hat hét múlva a fertőzéseknek akár a felét is okozhatja ez a vírusvariáns.

„Naponta több tucat esetet regisztrálunk a brit variánsból, egy százalék körül lehet az arány” – mondta Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke a France Info hírrádióban szerdán, egy nappal azelőtt, hogy Jean Castex miniszterelnök heti sajtótájékoztatóján várhatóan újabb szigorításokat jelent be.

„Nagyon nyugtalanító az új vírustörzs, minél gyorsabban hozunk döntéseket, az intézkedések annál hatékonyabbnak fognak bizonyulni. A brit variáns mindenképp el fog terjedni, tehát a feladat nem az, hogy meggátoljuk, hanem az, hogy lelassítsuk” – tette hozzá a tudományos tanács elnöke, aki szerint még „három nehéz hónap vár ránk”, és egyértelmű javulás csak nyár után várható.

Pascal Crépey járványügyi szakértő szerint azért nagyon fontos most lelassítani a brit variáns terjedését, mert a nagy-britanniai helyzet alapján arra lehet következtetni, hogy amennyiben a fertőzőbb mutáns jelenleg a fertőzések egy százalékát okozza, alig hat hét múlva ötvenszázalékos lehet az arány, s akkor már valóban nagyon nehéz lesz ellenőrzés alatt tartani a járványt.

Kötelező maszkviselésre figyelmeztető graffiti egy párizsi utcán. Kép forrása: Flickr

A francia egészségügyi minisztérium és a Worldometers adatai szerint a napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik az országban – az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott -, de a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál. Közülük 2700-an vannak intenzív osztályon.

A halálos áldozatok száma a múlt héten napi 150 és 380 között mozgott, az elmúlt 24 órában 232 volt. A járvány kezdete óta 69 031-en vesztették életüket a Covid-19 következtében Franciaországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »