Macron pórul járhat a lassú oltási program miatt

Franciaország jelenleg messze elmarad más európai nemzetektől a lakosság tömeges beoltásának tekintetében, ami potenciálisan veszélyezteti Emmanuel Macron elnök újraválasztási esélyeit – írja a CNBC.

Péntekig mintegy 80 ezer francia állampolgár kapta meg a koronavírus elleni oltást (összehasonlításképpen: a szomszédos Németországban ugyaneddig több százezer embert beoltottak).

Noha a 2022-es francia elnökválasztás még messze van, a járvány és a tömeges oltási program biztosan központi téma lesz a kampány során. Macron pedig – nem alaptalanul – attól tart, hogy „a rosszul kivitelezett oltási program árt az esélyeinek egy újabb elnöki ciklus elnyerésére” – fogalmazott a téma kapcsán Jessica Hinds, a Capital Economics közgazdásza.

„A lassú oltási kampány miatt a kormány csak késve tudná feloldani a gazdaságot és az emberek mindennapi életét megbénító korlátozásokat. Ez pedig egyértelműen népszerűtlen lenne a szavazók körében, különösen akkor, ha más országok, például Németország, képesek lennének hamarabb enyhíteni” – tette hozzá.

A dolog persze ennél kicsit árnyaltabb, ugyanis a franciák rendkívül szkeptikusan állnak a vakcinához: az előzetes közvélemény-kutatások alapján a francia felnőttek 54%-a lesz hajlandó beadatni magának a Covid-19 oltást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »