A demokratáké az amerikai szenátus

Mivel Raphael Warnock és Jon Ossoff demokrata párti szenátorok nyertek Georgia államban, Joe Biden megválasztott elnöknek jóval könnyebb dolga lesz a jogalkotás során.

Bidennek a kabinetjelöltjei kinevezésétől az adóemeléseken át az átfogó klímaterv végrehajtásáig szüksége lesz a szenátus támogatására. Lévén most már biztos, hogy mindkét pártnak ugyanannyi – azaz 50-50 – helye lesz a felsőházban, így a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata lesz a döntő.

Természetesen a helyzet ennél árnyaltabb. A szenátoroknak ugyanis lehetőségük van hátráltatni a döntéshozatalt, lévén az amerikai felsőházban jelenleg is élő “jog” az obstrukció. Ennek egyik formája a filibuster, egy parttalan, korlátlan, időhúzó szándékú beszédforma, amely az Egyesült Államokban ma is elfogadott módszer, és amelynek célja gyakran egy törvényjavaslat ellen irányul.

A költségvetés körül folyó egyeztetési folyamat mindazonáltal lehetővé teszi Biden számára, hogy kijátssza a filibusterek egy részét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Instagram / Wikipédia

Felkapott hírek

Friss hírek