Kiélezett verseny folyik az amerikai felsőház irányításáért

Georgia államban egyetlen szenátorjelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i választásokon, ezért itt kedden megismételték a voksolást. Ennek eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában. A verseny rendkívül szoros, bár egyre inkább a demokraták felé billen a mérleg nyelve.

A hivatalban lévő két republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue demokrata párti kihívói Raphael Warnock és Jon Ossoff. Noha még tart a szavazatszámlálás, a CNN, a Reuters és más médiumok Warnockot már győztesnek hozták ki Loefflerrel szemben; a politikus maga is kihirdette győzelmét egy videóban:

A másik szenátusi helyért folyó küzdelemben, a szavazatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága mellett a két jelölt lényegében azonos szavazatszámon áll – ez esetben tehát bármi lesz is az eredmény, valószínűleg mindkét fél újraszámlálást fog kérni.

Amennyiben mindkét küzdelemből a demokraták kerülnek ki győztesként, ez jelentősen megkönnyítené Joe Biden megválasztott elnök dolgát, ugyanis ebben az esetben mindkét pártnak ugyanannyi – azaz 50-50 – helye lenne a felsőházban, és így a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata lenne a döntő.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNN / Reuters / Kitekintő

Friss hírek