Rendeződni látszik az Öböl menti viszály

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak vezetői keddi szaúd-arábiai csúcstalálkozójukon megállapodtak a Katarral kibontakozott viszály rendezéséről.

Az Al-Ula megállapodás Kuvait és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, hogy véget vessen a 2017-ben kibontakozott viszálynak, amelynek során Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakította diplomáciai, kereskedelmi és egyéb kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy az emírség iszlamista csoportokat támogat. Rijád a katari határt is lezárta. Doha visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy a vele szemben bevezetett embargó célja szuverenitásának korlátozása.

Az új megállapodás értelmében Szaúd-Arábia megnyitja légtérét, valamint szárazföldi és tengeri határait Katar előtt – közölte a kuvaiti külügyminiszter.

Doha látképe, forrás: Pixabay

Forrás: MTI / dpa / Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »