Január végéig egész napos kijárási korlátozás lesz Skóciában

Csaknem egyhavi zárlatot rendelt el hétfőn a skót kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfő délután az edinburghi parlamentben bejelentette, hogy a korlátozások kedden nulla órától lépnek életbe és január végéig tartanak.

Sturgeon szerint a fertőzések számának meredek emelkedése komoly terhet ró az állami egészségügyi szolgálatra (NHS), és a korlátozó intézkedések nélkül a skóciai kórházak három-négy héten belül megtelnének. Az intézkedés alapján a Skóciában élőknek otthonaikban kell maradniuk, és csak testmozgás céljából, illetve az alapvető fontosságú cikkek és gyógyszerek beszerzése végett léphetnek az utcára.

Közterületen mindenki csak egy olyan emberrel találkozhat, akivel nem él egy fedél alatt. A vallási intézményeket bezárják és az iskoláknak is jórészt online oktatásra kell átállniuk. Nicola Sturgeon szerint a helyzet súlyosságát és a védelmi intézkedések sürgősségét jelzi, hogy a Skóciában elvégzett koronavírus-szűrővizsgálatok 15 százaléka pozitív eredményt mutat.

A skót miniszterelnök hozzátette, hogy a skóciai koronavírus-fertőzések felét a nemrégiben azonosított új vírusvariáns okozza. Az Angliában december közepén azonosított – azóta több más országban is izolált – új koronavírus-variáns a vizsgálatok alapján a korábbi változatoknál 50-70 százalékkal fertőzőképesebb lehet.

Nagy-Britanniában is szigorítás jön

Hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy Angliában is “kétségtelenül” újabb korlátozásokra lesz szükség. A Guardian információi szerint Boris Johnson este 8-kor tart televíziós beszédet, ahol ismerteti majd a korlátozások részleteit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Guardian

Felkapott hírek

Friss hírek