Az Alibaba szoftvere képes felismerni az ujgur kisebbség tagjait

Az Alibaba kínai óriáscég olyan arcfelismerő technológiával rendelkezik, amely képes felismerni az ujgur kisebbség tagjait – írja friss jelentésében az IPVM.

Az amerikai IPVM a szerdán közzétett jelentésben azt állította, hogy az Alibaba Cloud Shield szolgáltatásában – amely eredetileg arra szolgál, hogy a weblap-tulajdonosok moderálni tudjanak bizonyos nemkívánatos tartalmakat – megjelent egy, az ujgurok azonosítására alkalmas szoftver.

Következésképpen: ha például egy ujgur streamel egy videót egy olyan weboldalon, amely regisztrálva van a Cloud Shield-en, a szoftver észleli, hogy a felhasználó ujgur és – felülvizsgálatra vagy eltávolításra – megjelölheti a videót.

Maga az Alibaba azt mondta, hogy „megdöbbentette”, amikor az egyik fejlesztő egység előállt a szoftverrel, amely felismeri az etnikai hovatartozást. A cég állítása szerint ezt a funkciót soha nem szánták publikus használatra, csak tesztüzemben alkalmazták. (Mindazonáltal érdekes módon az ujgurokról szóló részt nem sokkal a jelentés közzététele előtt eltávolították a technológia leírásából.)

Az IPVM videója a témáról:

A Hszincsiangban élő ujgurok helyzetéről már számos cikkben írtunk. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a kínai tartományban akár az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban, vagy a földeken dolgoztat. Emellett a kiterjedt megfigyeléshez arcfelismerő és adatelemző technológiákat használnak.

A kínai vezetés mindig is tagadta az átnevelő központokkal és az ujgurok elnyomásával kapcsolatos vádakat. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére „hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / IPVM / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »