Az Alibaba szoftvere képes felismerni az ujgur kisebbség tagjait

Az Alibaba kínai óriáscég olyan arcfelismerő technológiával rendelkezik, amely képes felismerni az ujgur kisebbség tagjait – írja friss jelentésében az IPVM.

Az amerikai IPVM a szerdán közzétett jelentésben azt állította, hogy az Alibaba Cloud Shield szolgáltatásában – amely eredetileg arra szolgál, hogy a weblap-tulajdonosok moderálni tudjanak bizonyos nemkívánatos tartalmakat – megjelent egy, az ujgurok azonosítására alkalmas szoftver.

Következésképpen: ha például egy ujgur streamel egy videót egy olyan weboldalon, amely regisztrálva van a Cloud Shield-en, a szoftver észleli, hogy a felhasználó ujgur és – felülvizsgálatra vagy eltávolításra – megjelölheti a videót.

Maga az Alibaba azt mondta, hogy “megdöbbentette”, amikor az egyik fejlesztő egység előállt a szoftverrel, amely felismeri az etnikai hovatartozást. A cég állítása szerint ezt a funkciót soha nem szánták publikus használatra, csak tesztüzemben alkalmazták. (Mindazonáltal érdekes módon az ujgurokról szóló részt nem sokkal a jelentés közzététele előtt eltávolították a technológia leírásából.)

Az IPVM videója a témáról:

A Hszincsiangban élő ujgurok helyzetéről már számos cikkben írtunk. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a kínai tartományban akár az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban, vagy a földeken dolgoztat. Emellett a kiterjedt megfigyeléshez arcfelismerő és adatelemző technológiákat használnak.

A kínai vezetés mindig is tagadta az átnevelő központokkal és az ujgurok elnyomásával kapcsolatos vádakat. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére “hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / IPVM / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »