Svédország újabb lépést tett a készpénzmentesség felé

A svéd kormány elkezdi tüzetesebben áttekinteni, hogy az ország miként tudna teljes mértékben áttérni a digitális pénzre. Per Bolund pénzügyi piacokért felelős miniszter elmondása szerint az erre irányuló vizsgálat 2022 november végéig befejeződik.

A svédek már eddig is a világ leginkább készpénzmentes társadalmának számítottak. Az ország legtöbb bankfiókja már nem fogad el készpénzt – akárcsak az üzletek, a múzeumok és az éttermek többsége sem -, sőt mi több, már a hajléktalanoknak is adhatnak alamizsnát bankkártyával a járókelők. Az ország központi bankja, a Riksbank adatai szerint jelentősen több embernek van hozzáférése bankkártyákhoz, mint készpénzhez.

Svédország éppen ezért már régóta fontolgatja a digitális valuta bevezetését. A Riksbank az Accenture-ral közösen jelenleg is egy olyan kísérleti projekten dolgozik, amelynek célja egy blokklánc-technológián alapuló – a Bitcoinhoz hasonló – elektronikus korona bevezetése.

Bolund a bejelentés kapcsán elmondta: “Kulcsfontosságú, hogy a digitalizált fizetések biztonságosan működjenek, illetve mindenki számára elérhetőek legyenek. Attól függően, hogy miként alakítják ki a digitális valutát és mely technológiákat használják, ennek az egész pénzügyi rendszerre nézve jelentős következményei lehetnek.”

A Riksbank októberi becslése szerint Svédország készpénz-felhasználása még az eddigieknél is alacsonyabb szintre csökkent az idén, mivel a világjárvány következtében egyre többen fordulnak az érintésmentes fizetési módok felé. Jelenleg az összes fizetés kevesebb mint 10%-a történik készpénzzel az országban – derül ki a bank kutatásából.

Bár tény, hogy a svédek élen járnak a nemzeti e-pénz bevezetésének terén, nem ők az egyetlen nemzet, akik ilyesmivel “kísérleteznek”. A kínai hatóságok már négy városban tesztelik a nemzeti kriptopénzt, illetve az Európai Központi Bank (EKB) is tanulmányozza a digitális euró bevezetésének lehetőségét.

Megállíthatatlan a digitális jüan

Jön a digitális euró?

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »