Jön a digitális euró?

Az Európai Központi Bank (EKB) pénteken megerősítette, hogy tanulmányozza a digitális jegybankpénz – digitális euró – bevezetésének lehetőségét, és azt tervezi, hogy október közepén nyilvános konzultációt és kísérleteket indít.

A digitális euró a központi banki pénz elektronikus formája, amely a bankjegyekhez hasonlóan, de digitális formában minden polgár és cég számára hozzáférhető lenne, hogy a napi fizetési tranzakcióit gyorsan, könnyen és biztonságosan le tudja bonyolítani. A digitális euró kiegészítené a készpénzt, de nem venné át a helyét. Hasonló lenne a bitcoinhoz, de a kriptodevizákkal ellentétben szigorú központi ellenőrzés alatt állna.

„Az európaiak egyre gyakrabban használnak digitális eszközöket a vásárlási, megtakarítási és befektetési ügyleteik lebonyolításához” – mutatott rá Christine Lagarde, az EKB elnöke az euróövezeti jegybank honlapján pénteken közzétett sajtóhírben.

Mint kiemelte, az EKB feladata, hogy megőrizze a pénzbe vetett bizalmat, azaz gondoskodjon arról, hogy az euró megfeleljen a digitális kor követelményeinek. „Fel kell készülnünk a digitális euró kibocsátására, ha a szükség úgy hozza” – fogalmazott Lagarde.

A kormányzótanács egyelőre még nem döntött arról, hogy bevezeti-e a digitális eurót. Az EKB és az euróövezeti tagállamok nemzeti központi bankjai által alkotott eurórendszer széles körben egyeztetni fog a polgárokkal, a tudományos körökkel, a pénzügyi ágazattal és az állami hatóságokkal azért, hogy részletesen felmérje az igényeiket, és hogy milyen előnyökre és kihívásokra számítanak a lépés kapcsán. A nyilvános konzultáció október 12-én kezdődik. A kísérletek ezzel párhuzamosan indulnak, de a végleges döntéstől függetlenek.

Az átfogó jelentést készítő, az EKB és az euróövezet 19 nemzeti bankjának szakértőit tömörítő munkacsoport felvázolta a lehetséges forgatókönyveket, amelyek szükségessé tehetik a digitális euró bevezetését. Ilyen lehet:

  • ha az euróövezetben megnő az elektronikus fizetés iránti kereslet, ami megköveteli egy kockázatmentes európai digitális fizetőeszköz bevezetését,
  • ha a készpénzhasználat – mint fizetési mód – jelentősen visszaesik,
  • ha bevezetnek egy olyan globális magán fizetőeszközt, amely szabályozási aggályokat vethet fel, valamint veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást és a fogyasztóvédelmet,
  • illetve ha elterjed a külföldi központi bankok által kibocsátott központi banki digitális valuták (CBDC) használata.

„A technológia és az innováció megváltoztatja, ahogy fogyasztunk, dolgozunk és egymással érintkezünk” – mutatott rá Fabio Panetta, az EKB igazgatóságának tagja, a munkacsoport elnöke. Kiemelte, hogy a digitális euró támogatná Európát a folyamatos innováció felé vezető úton, hozzájárulhat Európa pénzügyi szuverenitásához, valamint megerősítheti az euró nemzetközi szerepét.

A digitális jegybankpénz hagyományos pénz, ám digitális formában, amelyet egy állam központi bankja bocsát ki és tart ellenőrzés alatt. Ezzel ellentétben a kriptodevizák – mint például a bitcoin – bonyolult matematikai feladványok megoldásával jönnek létre, és egy központosított testület helyett különböző összetételű online közösségek tartják őket ellenőrzés alatt. A közös nevező a kriptodevizák és a digitális jegybankpénz között az, hogy különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszeren alapul.

Amit feltétlenül tudnia kell a Bitcoinról (x)

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »