Koronavírus: az USA-ban még csak most jöhet majd a legrosszabb

Az Egyesült Államokban rohamtempóban terjed a koronavírus-járvány, azonban a neheze még csak most következik: az idei hálaadás tovább ronthat a helyzeten.

Dr. Jonathan Reiner, a CNN orvosszakértője úgy fogalmazott, hogy a hálaadás lehet a fertőzés legnagyobb „szuper-terjesztője”, lévén – noha az Axios/Ipsos új közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 61 százaléka megváltoztatta ünnepi terveit – a héten amerikaiak milliói utaznak a szeretteikhez, azt kockáztatva, hogy a következő napokban, hetekben még inkább berobban a járvány az országban.

A politikusok és az orvosok napok óta arra figyelmeztetnek, hogy a hálaadás ünnepét idén mindenki szűk körben ünnepelje, ne menjen távoli országrészekbe családlátogatásra. Ennek ellenére a hétvége óta mintegy ötmilliónyi amerikai kelt útra, zsúfoltak a nagyvárosok repülőterei és a főbb országutak is.

A gond csak az, hogy már most is szinte naponta dőlnek meg az eddigi rekordok, és rendkívül nagy számokról beszélünk: az elmúlt két hétben 2 millió (!) új koronavírusos esetet regisztráltak összesen, és a halálesetek napi száma is a legdurvább tavaszi időszakot idézi. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda esti összesítéséből kiderül, hogy egyetlen nap alatt mintegy 200 ezer új fertőzést diagnosztizáltak országszerte, illetve a járványnak több mint 2400 áldozata volt az USA-ban.

https://www.instagram.com/p/CIB9S3ZAIH9/

Mindeközben az egészségügyi rendszer lassan nem bírja a terhelést. A Reuters több mint tucatnyi egészségügyi szolgáltatóval és közegészségügyi tisztviselővel készített interjúja alapján a nemzet szívében sok kórházban hiány mutatkozik a szabad ágyak, a felszerelés és – ami a legfontosabb – a klinikai személyzet tekintetében, beleértve az orvosokat és az ápolókat is.

Bár több szakértő úgy véli, „csak az oltásig kell kibírni”, az addig hátralévő időben is hatalmas gondok lesznek, ha az emberek nem kezdenek el felelősségteljesen viselkedni.

Forrás: Instagram / CNN / The New York Times / Kitekintő / MTI

Friss hírek