Elnapolták az olasz kormányválságot

A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra szánt 209 milliárd eurós európai forráscsomag miatti viták a végsőkig mélyítették a feszültséget az olasz kormányon belül, amely rövidnek ígérkező „tűzszünettel” készül a szerdai kettős parlamenti szavazásra az uniós támogatások felhasználásáról, valamint az új migrációs törvényről.

Olasz módra zárult a Conte-kormány huszonnégy órás villámválsága: a kormánypártok kedd estére ideiglenes tűzszünetet kötöttek, és többségi támogatást ígértek a miniszterelnöknek, legalábbis ami a szerdai parlamenti szavazásokat illeti.

Giuseppe Conte délelőtt a képviselőházban, délután a szenátusban szólal fel az európai uniós állam- és kormányfők december 10-én kezdődő ülése előtt. A miniszterelnök részletezi, hogy kormánya miként akarja felhasználni a gazdasági helyreállítási támogatásokat, valamint a római parlament támogatását kéri az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) uniós reformjához. A felsőházi voksolást kiemelt figyelem kíséri: a jobboldali ellenzéki pártok nemmel készülnek szavazni, ezért a kormánypártok részéről egyetértésre van szükség.

https://www.instagram.com/p/CIjM9TdsTtU/

A koalíciós erők közül az utóbbi napokban elsőként az Öt Csillag Mozgalom (M5S) emelt fenntartásokat a párt által mindig is ellenzett ESM bármilyen formájú támogatása ellen. Végül az M5S volt politikai vezetője, Luigi Di Maio külügyminiszter bejelentette, hogy aki szerdán nem szavaz igennel, azt kizárják a pártból.

Ennél is hevesebb ellenállást tanúsított a legkisebb kormánypárt, a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV). A párt elfogadhatatlannak tartja a gazdasági helyreállítási forrásokkal kapcsolatos terveket, melyek szerint a 209 milliárd eurós csomagról Giuseppe Conte, Roberto Gualtieri, a Demokrata Párthoz (PD) tartozó pénzügyminiszter, továbbá a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, Stefano Patuanelli, az M5S politikusa dönt a parlament, az ellenzék és főleg Matteo Renzi jelenleg három százalékra mért pártjának bevonása nélkül.

Elemzők egy része kizárta, hogy Renzi megbuktatja a 2019 szeptemberében megalakult második Conte-kormányt, amelynek első számú szellemi atyja volt. Maga Renzi viszont úgy nyilatkozott, hogy nem enged: ha Conte nem módosítja a forráselosztási terveket, az Élő Olaszország készen áll a kormánybuktatásra. Végül a párt bejelentette, hogy egyelőre nem viszi törésre a helyzetet, hanem megvárja a miniszterelnök parlamenti felszólalását.

A kormányválság nem ért véget, csak elnapolták

Sajtókommentárok szerint a hangzatos ultimátumok mögött a kormánypártok közötti harc zajlik, és éppen ez őrölheti fel a kormány erejét. A túlzott taktikázás miatt a végén Renzi és Conte kezéből is kicsúszhat a gyeplő – írta az Il Foglio című lap.

A jobboldali Il Giornale úgy látta, Giuseppe Conte túléli a szerdai parlamenti szavazást, „az M5S még azt is megszavazza, amit nem akar, nehogy elveszítse a hatalmat, de a kormány romokban hever”. A baloldali La Repubblica szerint a Conte-kormányt stabilitás helyett bénultság jellemzi: a viták miatt napok óta nem tartanak kormányülést, és a kormányfő megállapodás nélkül mutatja be Brüsszelnek a gazdasági helyreállítási terveket.

A Corriere della Sera megjegyezte, hogy Giuseppe Conte kerüli az összecsapást Matteo Renzivel, de a kormány csak elhalasztotta saját bukását, amely akár a költségvetés december végi parlamenti szavazásán is bekövetkezhet. Az eseményeket egyelőre a háttérből követő PD kormányátalakítást és esetleges kormányfőcserét remél.

Eközben az Európai Unió és Sergio Mattarella olasz államfő aggodalommal figyeli az egyre inkább elmérgesedő helyzetet. Mattarella arra figyelmeztetett, hogy nincsen lehetőség egy választások nélküli harmadik Conte-kormány megalakítására.

A római parlament szerda este voksol a Matteo Salvini nevével fémjelzett migrációs-biztonsági törvénycsomag módosításáról is, amelyen a kormánytöbbség részéről egységes igen szavazat várható.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »