Az olasz parlament alsóháza bizalmat szavazott a második Conte-kormánynak

Az olasz parlament alsóháza hétfő este bizalmat szavazott az új olasz kormánynak. A képviselők 343:263 arányban szavaztak a párton kívüli Giuseppe Conte miniszterelnök koalíciós kormánya mellett, amely az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult. Két képviselő tartózkodott a szavazástól.

Conte a szavazás előtt arról beszélt, hogy az új kormány megalakulásával reformok új korszaka veszi kezdetét, és a kabinet konstruktív együttműködésre készül az Európai Unióval, mondván: Olaszország érdekeit az unión belül és nem azon kívül kell érvényesíteni.

A migráció kérdésében szigorú és felelős politikát ígért, és világossá tette, hogy a drákói szigorú biztonsági rendeleteket, amelyek Matteo Salvini előző, jobboldali belügyminiszter irányításával születtek, az államfő javaslatai alapján fogják kiegészíteni, de visszavonásukról nem ejtett szót. Az olasz kormányfő több szolidaritást vár a többi uniós tagállamtól, és egyben humanitárius folyosók létrehozását szorgalmazta, melyeken keresztül ki lehet menteni a veszélyben lévő menekülteket.

Bizalmat szavazott kedd este az olasz parlament felsőháza is Giuseppe Conte miniszterelnök új koalíciós kormányának – jelentette be Maria Elisabetta Alberti Casellati, a szenátus elnöke. A 321 tagú szenátus tagjai 169:133 arányban támogatták az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult kabinetet.

Róma, 2019. szeptember 9.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kezet fog Roberto Gualtieri pénzügyminiszterrel (b), miután beszédet mondott a szeptember 5-én megalakult új olasz kormányról tartott bizalmi szavazás előtti vitában a parlamenti alsóház római üléstermében 2019. szeptember 9-én.
MTI/AP/Andrew Medichini

Az M5S és a PD több hétig tartó tárgyalásokat követően állapodott meg a közös kormányalakításról. Matteo Salvini ugyanis ezt megelőzően előrehozott választások reményében véget vetett a közös kormányzásnak az M5S-szel, miután pártja, a jobboldali Liga a legutóbbi választások óta a legnépszerűbb politikai erővé vált Olaszországban.

A Liga és jobboldali szövetségese, az Olasz Testvérek nevű párt tiltakozást szervezett a képviselőháznál, és az új kormány megalakulását unióbarát palotaforradalomnak kiáltották ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »