Harmadával nőtt az amerikai GDP

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) második becslésen alapuló szerdai jelentése alapján a harmadik negyedévben rekordmértékben, 33,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban.

Az amerikai GDP eszerint az első kalkulációban kimutatottal megegyező arányban nőtt évesítve a harmadik negyedévben, a második negyedévi 31,4 százalékos visszaesés után. Mindkét érték rekordnak számít.

A második becslésben a BEA felfelé módosította az elsőhöz képest a vállalati és a lakáscélú beruházások GDP-re gyakorolt hatását, ezt azonban kompenzálta a közüzemi kiadások és a lakosság készletberuházásainak lefelé módosítása. A növekedés legfőbb hajtóereje azonban ezzel együtt is a lakossági fogyasztás volt, amihez nagyban hozzájárultak a szövetségi költségvetésből finanszírozott juttatások és munkanélküli támogatások.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke azonban a lendületes harmadik negyedévi növekedéssel együtt is 3,5 százalékos elmaradásban van a járvány kitörése előtti szinttől, a válság során elveszített 22 millió munkahelynek pedig még csak nagyjából a felét sikerült pótolni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / BEA

Friss hírek

Piaci körkép: újabb felpattanást adott vissza a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a negyedik negyedéves német GDP jelentést, az adat megerősítette az előzetes adatokat, ezek alapján pedig a német gazdaság teljesítménye az utolsó negyedévben visszaesett. A Henkel 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít.

Read More »

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Leave a Reply