Harmadával nőtt az amerikai GDP

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) második becslésen alapuló szerdai jelentése alapján a harmadik negyedévben rekordmértékben, 33,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban.

Az amerikai GDP eszerint az első kalkulációban kimutatottal megegyező arányban nőtt évesítve a harmadik negyedévben, a második negyedévi 31,4 százalékos visszaesés után. Mindkét érték rekordnak számít.

A második becslésben a BEA felfelé módosította az elsőhöz képest a vállalati és a lakáscélú beruházások GDP-re gyakorolt hatását, ezt azonban kompenzálta a közüzemi kiadások és a lakosság készletberuházásainak lefelé módosítása. A növekedés legfőbb hajtóereje azonban ezzel együtt is a lakossági fogyasztás volt, amihez nagyban hozzájárultak a szövetségi költségvetésből finanszírozott juttatások és munkanélküli támogatások.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke azonban a lendületes harmadik negyedévi növekedéssel együtt is 3,5 százalékos elmaradásban van a járvány kitörése előtti szinttől, a válság során elveszített 22 millió munkahelynek pedig még csak nagyjából a felét sikerült pótolni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / BEA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »