Három évszázada nem tapasztalt recesszióra figyelmeztet a brit pénzügyminiszter

A brit pénzügyminiszter szerint a koronavírus-járvány három évszázada nem mért mélységű recessziót okoz a brit gazdaságban.

Rishi Sunak a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló, szerdán tartott szokásos őszi parlamenti beszámolójában elmondta: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) modellszámításai azt valószínűsítik, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idén 11,3 százalékkal zuhan. Sunak hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű visszaesésre több mint háromszáz éve nem volt példa a brit gazdaságban.

Az OBR várakozása szerint a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésével a gazdasági kilábalás is megkezdődik: a szervezet 2021-re 5,5 százalékos, 2022-re pedig 6,6 százalékos GDP-növekedésre számít. A pénzügyminiszter szerint azonban ezzel együtt sem várható, hogy a brit gazdaság teljesítménye 2022 negyedik negyedéve előtt visszatér a koronavírus-válság előtti szintre.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »