Két hónap javulás után újra romlik az amerikai munkaerőpiac

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, a koronavírus-járvány tombolása miatt újabb vállalkozások kényszerültek leállásra és így munkavállalóik elbocsátására.  

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 742 ezer volt a november 14-ével zárult héten, ami 31 ezerrel haladja meg az egy héttel korábban mért 711 ezret. Két hónapja először mértek emelkedést, az elemzők csökkenést, 707 ezres számot vártak. A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Az Egyesült Államokban a hónap eleje óta rendre meghaladja a százezret az új koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, és az országban 11 millió fölé emelkedett a regisztrált esetszám. A járvány kezdete óta több mint 250 ezer amerikai halt meg a betegség következtében és jelenleg is közel 4,5 millió az aktív fertőzött. Negyvenegy államban folyamatosan emelkedik az új fertőzések napi száma, közülük húsz államban mindennap megdől az előző napi rekord.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 13.750-nel, 742 ezerre süllyedt a múlt héten. Tavaly ilyenkor még 218.500-on állt a mozgóátlag. A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a november 7-ével végződött héten 429 ezerrel, 6 millió 372 ezerre csökkent. Elemzők rosszabb adatra, 6,47 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 525 ezerrel, 7 millió 54 ezer 500-ra süllyedt, de ez még mindig több mint négyszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben viszont 31,4 százalékkal zuhant, majd július-szeptemberben 33,1 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjának köszönhetően.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedésével a gazdaság növekedése meredeken lassult a negyedik negyedév elején.

Októberben a vártnál sokkal kevésbé nőtt a foglalkoztatottság, és az amerikai gazdaság kétharmadát lefedő szolgáltatási ágazat teljesítménye csökkent. Bár az októberivel együtt május óta közel 12,1 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig csak fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22,2 millió munkahelynek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »