A Brexit és a járvány kombinációja kicsinálja a brit gazdaságot

A koronavírus-járvány és a megállapodás-nélküli Brexit 10 éven keresztül évente mintegy 134 milliárd fontba kerülhet az Egyesült Királyságnak – írta a Baker & McKenzie ügyvédi iroda egy friss elemzésében.

A Baker & McKenzie szakértői “A Brexit és a Covid-19 egyesített valósága” című írásukban kiemelik, hogy a brit GDP 2,2 százalékkal csökken a várt szint alá a járvány következtében. Ehhez hozzájön, hogy a Brexit hosszú távon még egy kereskedelmi megállapodás megkötése esetén is 3,1 százalékkal mérsékelné a GDP-t egy olyan feltételes forgatókönyvhöz képest, amikor az ország az EU tagja marad.

Kereskedelmi megállapodás nélkül azonban a Brexit költségei hosszú távon a GDP 3,9 százalékára növekednek – állítják a tanulmány szerzői.

“Annak ellenére, hogy a vállalkozások lépéseket tesznek a Brexit többletköltségeinek ellensúlyozására – például újrakonfigurálják az ellátási láncokat -, a brit gyártók számára mindenképp jelentős lesz az exportbevételek csökkenése. Éppen ezért a kormánynak minden rendelkezésére álló eszközt fel kell használnia a gazdasági károk enyhítésére” – fogalmaznak.

Boris Johnson brit miniszterelnök október 15-ét tűzte ki határidőnek a Brexit utáni kereskedelmi megállapodás megkötésére, amely azután lépne életbe, hogy lejár a kilépési szerződésben rögzített átmeneti időszak.

A brit gazdaság hivatalosan már most recesszióban van, hiszen az előző két negyedévben rendre visszaesett a teljesítménye; a járvány súlyos hatásai miatt a második negyedévben csaknem 20 százalékkal – hat és fél évtizede nem mért ütemben – zuhant a brit GDP.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »