A vakcina nem instant megoldás az amerikai gazdaság gondjaira

Elemzők szerint a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának sikere nem biztosít “azonnali ösztönzőket” a járvány miatt bajba jutott amerikai gazdaság számára; ehhez továbbra is hatalmas költségvetési támogatásra van szükség.

A piacok világszerte megörültek a hírnek, miszerint a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina 90 százalékban hatásosnak bizonyult a Covid-19 megelőzésében. Ez az eredmény, valamint az, hogy az Egyesült Államokban októberben a vártnál jobban alakult a foglalkoztatás valóban bizakodásra okot adó hírek, azonban “nem csökkentik a további gazdasági ösztönzés szükségességét” – magyarázta Carl Tannenbaum, a Northern Trust vezető közgazdásza.

“Még mindig van 10 millió amerikai, akik januárban dolgoztak, ma azonban nincs munkahelyük. És azoknak, akik jelenleg munkanélküliek, sokkal tovább tart új munkát találniuk, mint normál esetben, ezért továbbra is szükségük lesz egy bizonyos összegű támogatásra” – mondta el a foglalkoztatás kapcsán az elemző.

Éppen ezért az Egyesült Államok nem várhatja, hogy egy oltás “megoldja minden problémáját” – tette hozzá Tannenbaum. Mint kifejtette, még akkor is, ha a Pfizer és a BioNTech oltóanyagát még az idén engedélyezik – ami egyébként elég optimista feltételezés -, 2021-ig nem biztos, hogy elegendő adag vakcina lesz ahhoz, hogy mindenkit beoltsanak vele, akinek szüksége van rá.

A közgazdász szerint az is probléma, hogy az amerikai gazdaság valószínűleg az új elnök januári beiktatásáig nem kap segélycsomagot, tekintettel a kongresszus mély megosztottságára. Az újabb élénkítő csomagról szóló tárgyalások ugyanis még októberben megakadtak, a demokraták és a republikánusok nem tudtak megegyezni. “Ennek eredményeként azt gondolom, hogy igen nagy kockázatot jelenthet, ha az oltóanyagtól várjuk a problémák megoldását” – összegezte Tannenbaum.

Az üzleti közösség és más közgazdászok egyébként szintén úgy vélik, hogy az amerikai gazdaságnak mielőbb további támogatásra van szüksége.

Forrás: CNBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »