A vártnál jobban alakult az amerikai munkanélküliségi ráta októberben

A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) pénteki közleménye alapján az Egyesült Államokban a vártnál jobban alakult a foglalkoztatás októberben, de így is hat hónapja a legkisebb mértékben nőtt.

Októberben 638 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a várt 600 ezer helyett a szeptemberi 672 ezres növekedés után. A szeptemberi adatot 661 ezerről módosította a BLS. Márciusban 22 millió munkahelyet veszített el az amerikai gazdaság és ebből 12 milliót szerzett vissza áprilisban. Azóta minden hónapban nőtt, ha jóval kisebb mértékben is.

A munkanélküliségi ráta a várt 7,7 százalék helyett 6,9 százalékra csökkent októberben a szeptemberi 7,9 százalékról. A munkanélküliek száma 1,5 millióval 11,1 millióra mérséklődött. Mindkét mutató már a hatodik egymást követő hónapja csökken, de ezzel együtt is még a dupláján áll a februárinak, amikor a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékos, a munkanélküliek száma pedig 5,8 millió volt.

https://www.instagram.com/p/CHQSDxpHqL0/

A foglalkoztatottak számának növekedése és a munkanélküliségi ráta csökkenése a gazdasági aktivitás járványügyi korlátozások utáni erősödését tükrözi. A foglalkoztatás elsősorban a szórakoztatóipari, vendéglátó, szakipari szolgáltató, üzleti szolgáltató, kiskereskedelmi és építőipari szakmákban növekedett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek