Mozgósítják az egészségügyet Horvátországban

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek számának növekedése miatt elrendelte az egészségügy mozgósítását – jelentette az N1 horvát hírcsatorna kedden.

A tárcavezető elmondta: az egészségügyi ellátórendszernek elég jók a kapacitásai, hogy megfeleljen a kihívásoknak, de nem lehetet tudni, hány orvos és nővér kerül a közeljövőben karanténba. A minisztérium ezért felhívást küldött az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint ezer munkanélküli ápolót tartanak nyilván, továbbá arra biztatja az egészségügyi intézményeket, hogy önállóan is kezdjenek toborzásba – tette hozzá.

A válságstáb jelentése szerint az azonosított fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 1412-vel nőtt és elérte a 38 621-et. Tizennyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 470-re emelkedett. Kórházban 897 beteget ápolnak, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A szomszédos Szlovéniában a kormány által kedden közzétett adatok szerint hétfőn 1499-cel 25 579-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 256-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 560-an vannak kórházban, közülük 86-ot ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő szerint a szlovén kórházakban súlyos a helyzet, a kórházi kezelésre szoruló betegek száma valamivel több mint egy hét alatt megkétszereződött, és várhatóan tovább fog növekedni – mondta.

Kiemelte: bár az intézmények bővítették kapacitásaikat, és további kórházi ágyakat állítottak fel az úgynevezett Covid-osztályokon, végül kénytelenek lesznek leállni a terjeszkedéssel, mert nem lesz személyzet, amely ápolja a betegeket.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »