Kalifornia déli része még mindig lángokban áll

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó rendelete nyomán hétfőn kilencvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát az államban puszító tűzvészek miatt. A kormányzó rendelete a Los Angelestől délre fekvő településeken élőket érintette.

A bozóttüzek vasárnap este lángoltak fel ismét, a tüzet a szárazság és az erős széllökések táplálják. A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hatóság közlése szerint óránként 120-130 kilométeres szél „segíti” a tűz terjedését; a tűzoltóknak éppen a szél miatt le kellett állniuk a helikopterről történő oltással.

Hétfőn két helyen is újabb bozóttüzek keletkeztek, és csaknem háromezer hektárnyi terület vált a tűz martalékává. Los Angeles környékén a kanyonokban és délebbre, Santa Ana mellett képtelenek megfékezni a tüzet, amely egyelőre nem érte el a lakott területeket. A Los Angeles melletti Irvine városában és környékén azonban elővigyázatosságból több mint kilencvenezer embert költöztettek el a tűzvész miatt. A város fölött az égboltot sötétre színezi a füst.

https://www.instagram.com/p/CG0uQTiMqSt/

Lángokban áll Yorba Linda környéke is; az erős széllökések miatt a helyi hatóságok attól tartanak, hogy ismét bozóttüzek veszik körül az északabbra fekvő San Franciscót is. A várostól északra egyébként hurrikán erejű széllökésekről számoltak be a meteorológusok.

A térségben a tűz gyors terjedése miatt országutakat kellett lezárni. Az áramszolgáltatás kényszerű szünetelése miatt több mint egymilliónyian maradtak áram nélkül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »