Kínában rekedtek az észak-koreai vendégmunkások

Az ENSZ-tilalom ellenére továbbra is több tízezer észak-koreai dolgozik illegálisan Kínában; a vendégmunkások a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag ottrekedtek – számolt be csütörtökön a Nikkei japán gazdasági napilap.

A Nikkei egy kínai külkereskedelmi vállalat igazgatójára hivatkozva közölte, hogy egyedül az északkelet-kínai Tadongban több mint tízezer észak-koreai dolgozik feketén a város gyáraiban. A fizetésük nagyjából 2000 jüan (körülbelül 92 ezer forint), ami csak a fele egy kínai munkásénak.

Noha a vendégmunkások vízuma lejárt, Észak-Korea a járvány megfékezése érdekében január végén lezárta a határait, és a névtelenséget kérő igazgató szerint sok észak-koreai azóta sem jutott haza.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2017 decemberében hozott határozata felhívta az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy 12 hónapon belül küldjenek haza valamennyi vendégmunkást. A határozat célja az volt, hogy megfossza a phenjani rezsimet az általuk hazaküldött pénztől, amellyel Észak-Korea vélhetően a nukleáris programját finanszírozza. Peking korábban fogadkozott, hogy betartja a világszervezet határozatait.

Elemzők szerint a járvány miatt az eddiginél is nehezebb helyzetbe került észak-koreai gazdaságnak nagy szüksége van külföldi valutára, így arra a pénzre is, amelyet a vendégmunkások küldenek haza. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának becslése szerint a BT-szankciók előtt mintegy százezer észak-koreai dolgozott külföldön, nagy részük Kínában. Phenjan több mint 500 millió dollárhoz jut általuk évente, s ez arra utal, hogy az ő jövedelmük teszi ki a kommunista rezsim valutájának nagy részét.

Észak-Korea külkereskedelmének körülbelül kilencven százalékát Kínával bonyolítja le. A kínai vámhatóság adatai szerint a két ország közti külkereskedelem volumene január és augusztus között hetven százalékkal visszaesett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Gázadót vezetnek be Németországban

Németországban új illetéket építenek be a földgáz árába az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására. A szabály októberben lép életbe, az illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz - jelentették be hétfőn.

Read More »