A járvány világszerte aláássa a demokráciát

A koronavírus a politikai színtéren is szörnyű következményekkel jár: a járvány kezdete óta 80 országban romlott a demokrácia intézménye és az emberi jogok tiszteletben tartása – állítja a Freedom House amerikai központú civil szervezet.

A listán egyaránt megtalálhatók olyan országok, ahol a diktatórikus rendszer rosszabbodott, illetve olyan demokráciák is, amelyeknél csorbát szenvedtek az alapvető értékek. A helyzet mindössze egyetlen államban, Malawiban mutatta a javulás jeleit.

A Freedom House kimutatása szerint a globális szabadság már a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt csökkenni kezdett, a koronavírus-válság azonban több szempontból is felgyorsította ezt a már meglévő folyamatot.⁠

A The Economist cikkéből kiderül, hogy miként használták ki egyes kormányok a válsághelyzetet például a tüntetések betiltására, a rendszerkritikus hangok elhallgattatására, illetve bizonyos kisebbségek bűnbakként való beállítására.

Tovább olvasom →

Forrás: The Economist / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply