A járvány világszerte aláássa a demokráciát

A koronavírus a politikai színtéren is szörnyű következményekkel jár: a járvány kezdete óta 80 országban romlott a demokrácia intézménye és az emberi jogok tiszteletben tartása – állítja a Freedom House amerikai központú civil szervezet.

A listán egyaránt megtalálhatók olyan országok, ahol a diktatórikus rendszer rosszabbodott, illetve olyan demokráciák is, amelyeknél csorbát szenvedtek az alapvető értékek. A helyzet mindössze egyetlen államban, Malawiban mutatta a javulás jeleit.

https://www.instagram.com/p/CGnCDMFLfzr/

A Freedom House kimutatása szerint a globális szabadság már a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt csökkenni kezdett, a koronavírus-válság azonban több szempontból is felgyorsította ezt a már meglévő folyamatot.⁠

A The Economist cikkéből kiderül, hogy miként használták ki egyes kormányok a válsághelyzetet például a tüntetések betiltására, a rendszerkritikus hangok elhallgattatására, illetve bizonyos kisebbségek bűnbakként való beállítására.

Tovább olvasom →

Forrás: The Economist / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »