Megteltek a római kórházak, további szigorítások jöhetnek

Az olasz főváros legnagyobb járványkórházából hétfőtől szállodákba viszik át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket, miközben a kormány országos szigorításra készül, többek között korlátoznák a rokonok közötti találkozásokat is.

A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórház hétfői adatai szerint a Covid-19-osztályon 185 beteget kezelnek, további 122-t pedig intenzíven. Marta Branca, a kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy október elsején 137 beteget kezeltek, és csak 16-an voltak intenzív osztályon. További 838 kevésbé súlyos beteget házi karanténban tartanak, és mivel nem mindenkit tudnak ellátni saját otthonában, a betegek nagy részét erre a célra lefoglalt szállodákba helyezik át.

Megtelt az Umberto I római klinika is, valamint a nápolyi Cotugno kórház sem tud további fertőzetteket fogadni. Francesco Lo Foche az Umberto I immunológus professzora úgy magyarázta a koronavírus gyors terjedését az egészen nyár végéig majdnem teljesen megkímélt dél-olaszországi régiókban, hogy a tavasszal a Covid-19-től elsőként sújtott északi tartományokkal ellentétben a déli lakosságban nem alakult ki antitest. „Dél-Olaszországban most élik át a járvány első nagy hullámát, de ott az egészségügy nem fogja bírni a terhelést, ellentétben a gazdagabb északival” – jelentette ki Lo Foche.

Sergio Hariri, a milánói San Giuseppe kórház pneumatológiai osztályának orvosprofesszora kiemelte az intenzív osztályra kerülő betegek számának lassú emelkedését. Kifejtette, hogy a járvány tavaszi kezdetéhez képest a betegek most gyorsabban kerülnek kórházba, és az orvosok is gyorsabban reagálnak, mert már tudják, mit kell tenni. Hariri hozzátette, hogy bár Olaszország eddig elkerülte a járvány újabb erőteljes hullámát, a következő időszakban jelentős rosszabbodás várható.

Az adatok szerint az utóbbi egy hét alatt megkétszereződött a szűrt fertőzöttek napi száma, megközelítve a hatezret. A halottak napi száma ismét megközelítette a harmincat, intenzív osztályra az egy hete regisztrált napi húsz helyett már harmincan kerülnek. Újabb szigorítás nélkül – a La Stampa napilapban megjelent számítások szerint – novemberig az esetszám a jelenlegi háromszorosára emelkedhet az egész országban.

Újabb szigorítások várhatók

A Giuseppe Conte vezette kormány legkésőbb keddre ígérte a tavaszihoz hasonló korlátozások bejelentését. Jelenleg a tartományokkal egyeztetnek, a régiók vezetői feltételként szabták, hogy a gazdasági élet nem állhat le ismét.

A kormány álatl tervezett intézkedések között szerepel:

  • a szájmaszk már szombattól bevezetett kötelező használata az utcákon;
  • a vendéglátóhelyek korábbi esti bezárása;
  • a tömörülések szigorú korlátozása a házibulik és családi ünnepségek betiltásával, ami az otthonokban a rokonok közötti találkozókat is érintheti (a felmérések szerint az utóbbi hetek megbetegedéseinek hetvenhét százaléka családon belül, esküvőkön, születésnapi zsúrokon történt);
  • illetve korlátozzák az amatőr sporttevékenységet is.

A járványhelyzetet kezelő szakértői bizottság a házi karantén tizennégyről tíz napra történő csökkentését szorgalmazta, amelynek végén elég lesz egyszeri tesztelés az eddigi dupla teszthez képest.

A Vatikán hétfőn bejelentette, hogy négy svájci gárdista lett fertőzött, ők – további három vatikáni alkalmazottal együtt – karanténban vannak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »