Lépcsőzetesen szigorít az olasz kormány

Három hónapos szünet után ismét munkába lépett a járványhelyzetet felügyelő szakértői-hatósági bizottság Olaszországban, valamint újraindult a korlátozó intézkedések szigorítása, amelyek között a szájmaszk használatának kötelezővé tétele is szerepel. A La Stampa napilap szerkesztőségét hétfőn bezárták a betegség miatt.

Huszonnégy óra alatt 2257 új beteget szűrtek az egy nappal korábbi 2578 után, de az utóbbi napokban végzett vírustesztek száma hatvanezerre csökkent a korábbi több mint százezerről. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint tizenhat beteg halt meg az egy nappal ezelőtti tizennyolchoz képest, így a halottak száma 36 ezer fölé emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma túllépte az ötvenötezret, 3487 beteg van kórházban, 323-an intenzív osztályon, utóbbiak száma a korábbi tíz helyett már napi hússzal emelkedik. Egy hónapja 1607 beteg szorult kórházi kezelésre és 121-en voltak intenzíven.

A gyógyultakat és halottakat számolva a diagnosztizált betegek száma elérte a 327 586-ot. A legtöbb új beteget Campania tartományban szűrték, egy nap alatt 431-et.

Bár ezek az adatok egyre riasztóbbak, Olaszországban még így is jobb a helyzet, mint számos európai országban, éppen ezért az olaszok eddig megúszták a széleskörű korlátozások bevezetését – mindössze néhány helyen szigorították a maszkviselési szabályokat -, miközben a briteknél és a franciáknál sok helyütt este 10 órakor bezárnak a vendéglátóhelyek, emelkednek a kiszabható bírságok összegei és a vezetés jelenleg is további szigorításokon gondolkodik.

Koronavírus: Olaszország valamit nagyon jól csinál

A járványgörbe lassú, de fokozatos emelkedésével szemben a kormány hétfőn este véglegesítette a korlátozó intézkedések újbóli és lépcsőzetes szigorítását. Az intézkedéseket Roberto Speranza egészségügyi miniszter kedden mutatja be a parlamentben, Giuseppe Conte miniszterelnök pedig szerdán írja alá a rendeletet.

A tárca a sajtón keresztül már közölte az óvintézkedéseket:

  • Kötelezővé akarják tenni a szájmaszk szabadtéri használatát egész Olaszországban, ahogyan az május 18-a előtt történt. Több olasz tartományban egyébként már most is kötelező az utcai szájmaszkhasználat. A kormány 400-tól 3000 euróig terjedő szankciót javasol, ráadásul a maszkviselés ellenőrzésében a fegyveres erők utcákon szolgáló katonái is részt vesznek.
  • Január 31-ig meghosszabbítják a járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzetet, amelyet idén január végén vezettek be. Ez azt jelenti, hogy továbbra is befagyasztják az elbocsátásokat, valamint fenntartják a távmunkavégzést.
  • A vendéglátóhelyeknek este tizenegy órakor be kell zárniuk.
  • Szabadtéren – például stadionban – ezer főben, zárt térben – például esküvőkön – egyelőre kétszáz főben szabják meg a jelenlevők engedélyezett számát, illetve szükség esetén az üzletekben egy időben tartózkodók számát is korlátozzák.
  • A tömegközlekedési eszközökön a helykihasználtság nyolcvan százalékos marad.

Ismét munkába lépett a kormány munkáját segítő szakértői-hatósági bizottság Antonio Borrell, a polgári védelem vezetője és Domenico Arcuri rendkívüli kormánybiztos vezetésével. Roberto Speranza kijelentette, hogy Olaszország nem engedheti meg magának, hogy ismét leálljon, ezért megelőzéssel igyekeznek elkerülni a járványhullám erősödését.

A szeptember közepén újranyitott oktatási intézményekben eddig több mint ezer pozitív diákot szűrtek. Giuseppe Conte miniszterelnök „erkölcsi kötelességnek” nevezte az országos kontaktkereső mobilalkalmazás letöltését, melyet június óta hétmillióan használnak. Az olasz parlament egyre több tagja bizonyul feertőzöttnek, miután a felsőházat már fertőtlenítés miatt lezárták. Több bizottság felfüggesztette munkáját, s a La Stampa című torinói napilap szerkesztőségét is bezárták, miután a főszerkesztő megbetegedett.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »