Európa-szerte súlyosbodik a járványhelyzet

Egyre több németországi térségben gyorsul ellenőrizhetetlenséggel fenyegető sebességre az új típusú koronavírus terjedése, miközben Nagy-Britanniában is a járvány elszabadulásától tartanak. Belgiumban minden mutató romló tendenciát mutat, a halottak száma egy hét alatt megkétszereződött.

Gyorsul a járvány terjedése Németországban

A német közigazgatás 412 fő egysége – járások, városok, nagyvárosi kerületek – közül mindössze kettőből nem jelentettek koronavírus-fertőzést az utóbbi hét napon a Robert Koch országos közegészségügyi intézetnek (RKI), pedig az első hullám utáni enyhülés idején, július közepén még száznál is több térség volt, ahol legalább egy héten keresztül nem találtak új esetet.

A fertőzésmentesség felé haladó régiók számának drámai mértékű csökkenésével együtt egyre gyorsabban nő a járványügyileg kockázatos térségek száma; az előző vasárnap regisztrált négy után már harminc – minden korábbinál több – olyan terület van, ahol a vírus terjedésének sebessége meghaladja a kritikus határértéket, további negyven közigazgatási egység pedig a veszélyes szint közelébe került.

A veszélyes szint azt jelenti, hogy a megelőző hét napon nyilvántartásba vett fertőzések száma meghaladja a százezer lakosonkénti ötvenet. Ez azért számít veszélyesnek, mert a helyi egészségügyi hivatalok ennyi új esetnél már nem tudják kellő hatékonysággal felkutatni a vírus terjedésének lehetséges útjait, és a járvány így ellenőrizhetetlenné válik.

A járvány főleg nagyvárosokban gyorsul – például Berlinben, Frankfurtban, Essenben és Kölnben -, azonban a jelenség gyorsan országossá válhat – figyelmeztetett Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban. Hangsúlyozta, hogy gyorsan fel kell tartóztatni a folyamatot, különben a tavaszi első hullám után ismét szükség lehet a gazdaság és a társadalom működését megbénító országos zárlatra.

A veszélyeztetett térségekben egységesen korlátozni kell az üzletek és vendéglátóhelyek esti és éjszakai nyitva tartását és a rendezvények, összejövetelek résztvevőinek számát, a maszkviselési szabályok megsértését pedig mindenütt 250 eurós pénzbüntetéssel kell sújtani – mondta Söder.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az RKI vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 3483 új fertőzöttet regisztráltak. Ez különösen magas érték ahhoz képest, hogy a járási, városi és kerületi egészségügyi hivatalok hétvégente rendszertelenül továbbítják az adatokat az országos intézetbe. Az emelkedés mértékét jelzi, hogy előző vasárnap bő ezerrel kevesebb, 2279 pozitív koronavírusteszt-eredményről érkezett jelentés az RKI-hez. Az új fertőződésekkel együtt 322 864 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-vírus jelenlétét az országban.

Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek és az intenzív ellátásra szoruló betegek száma alig emelkedett a járvány új hullámának szeptember eleji kibontakozása óta, és az egészségügyi ellátórendszer terhelése sem nőtt jelentősen. Szombatról vasárnapra 11 halálesetet regisztráltak, ami megegyezik az utóbbi hónapokban tapasztalt trenddel. A járvány halálos áldozatainak száma így 9615-re emelkedett. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma 532-ről 545-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják le a koronavírus-járvány miatt ellátásra szoruló betegek.

Nagy-Britannia szintén fordulópont előtt áll

A brit kormány egyik egészségügyi tanácsosa szerint a nagy-britanniai koronavírus-helyzet a járvány márciusi elhatalmasodásának időszakához hasonló fordulópont előtt áll, de azonnali cselekvéssel meg lehet akadályozni, hogy „a történelem megismételje önmagát”.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes vasárnap közzétett helyzetértékelésében a brit statisztikai hivatal (ONS) becsléseit idézve kiemelte, hogy Angliában jelenleg 224 ezerre tehető a koronavírus-fertőzöttek száma a múlt heti 116 ezer után, és növekszik azoknak a betegeknek száma is, akik kórházi, illetve intenzív kezelésre szorulnak.

A professzor kifejtette, hogy a járvány az elmúlt hetekben a fiatal felnőtt korosztályokban kapott ismét erőre, de egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a legerőteljesebben érintett térségekben fokozatosan kezd átterjedni az idősebb generációra is. A tisztifőorvos-helyettes szerint ebből egyenesen következik, hogy a közeli hetekben növekedésnek indul a Covid-19 betegség okozta halálozások száma is.

Van-Tam szerint az R reprodukciós ráta – amely azt mutatja, hogy egy fertőzött átlagosan hány további embernek adja át a koronavírus-fertőzést – az Egyesült Királyság egészében 1,2-1,5 között jár, de az országon belül az állami egészségügyi szolgálat (NHS) összes angliai ellátási körzetében jelentősen meghaladja az 1-es határértéket, amely felett a járvány terjedése gyorsul. A szakértő – aki egyúttal a brit kormány egészségügyi tanácsadó testületének tagja – közölte: a jelenlegi tudományos becslés arra vall, hogy az új fertőzéses esetek száma 8-16 nap közötti időszakonként – egyes nagy-britanniai országrészekben ennél rövidebb idő alatt – megkétszereződik.

Van-Tam ugyanakkor utalt arra, hogy most sokkal jobb a megelőzési helyzet, mint tavasszal. „Mit nem adnék azért, ha februárban és márciusban is lett volna olyan mennyiségű adatunk, tesztkapacitásunk és orvosi tudásunk (a koronavírusról), mint most” – fogalmazott. A kormánytanácsos szerint az év elején egy félig láthatatlan kórral kellett hadakozni, amelyről alig állt rendelkezésre tudásanyag, és amely gyorsan terjedt a közösségekben. „Most már tudjuk, hogy hol jár és hogyan kell szembeszállni vele, ragadjuk meg tehát a lehetőséget, és ne engedjük, hogy a történelem megismételje önmagát” – írta vasárnapi helyzetértékelésében.

Boris Johnson miniszterelnök hétfőn ismerteti a londoni alsóházban a kormány következő lépéseinek terveit. Kormányforrásokból származó előzetes médiaértesülések szerint a cselekvési terv – amelyről még vasárnap is folytak a tárgyalások – mindenekelőtt az észak-angliai nagyvárosokra és térségekre összpontosít, amelyekben a fertőződési ráta jelentősen meghaladja az országos átlagot. Egyes várakozások szerint a kormány ebben az országrészben elrendelheti a vendéglátóhelyek időleges bezárását.

A hétvégén ugyanakkor komoly vita alakult ki az észak-angliai nagyvárosok – köztük Liverpool és Manchester – vezetése és a kormány között. A városi vezetők elsősorban a kommunikáció és az egyeztetés hiányát kifogásolják, illetve azt, hogy a tervezett intézkedések aránytalanul sújtanák a térségi gazdaságot, mindenekelőtt a vendéglátószektort.

Belgiumban egyre aggasztóbb a helyzet

A koronavírus-járványhoz köthető valamennyi mutató romló tendenciát mutat Belgiumban: a szövődmények következtében elhunytak száma 96 százalékkal, az új fertőzöttek napi száma 89 százalékkal haladta meg az egy héttel ezelőtti adatokat – közölte a belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap.

A jelentés szerint a hét folyamán naponta átlagosan 3749 új koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, ami 89 százalékos emelkedést jelent. Tovább nőtt a kórházban ápoltak száma is; jelenleg 1257 ágyat foglalnak el a fertőzöttek, 53 százalékkal többet, mint múlt héten. Közülük 226-an részesülnek intenzív ellátásban, 22 százalékkal többen, mint egy héttel korábban. Lélegeztetőgépet 98 esetben kell alkalmazni. Átlagosan naponta 119 embert vittek kórházba, ez 67 százalékos növekedést jelent. Naponta 15-en vesztették életüket, ami az előző hét adataihoz képest 96 százalékos növekedést jelent. A járvány kezdete óta 10 175 haláleset történt az országban.

A százezer főre jutó fertőzöttek száma országosan 349-re emelkedett. A legfertőzöttebb terület a fővárosi régió, ahol ez a mutató meghaladja a 690-et. A fertőzés leginkább a 20-29 éves korosztályt érinti.

A héten mintegy 261 ezer tesztet végeztek, ami napi átlagban 37,5 ezer vizsgálatot jelent. A pozitív tesztek aránya 9-ről 9,8 százalékra nőtt. A járvány kezdete óta 156 931 fertőzöttet jegyeztek fel Belgiumban.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerint a koronavírus által leginkább sújtott európai uniós országok között Belgium a második helyre került; a héten megelőzte Franciaországot, Spanyolországot és Hollandiát (a listát egyébként Csehország vezeti).

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »