Csaknem 500 nap kellett a belga kormány megalakításához

Szerda reggel hétpárti megállapodás született Belgiumban a kormányalakításról, csaknem ötszáz nappal a parlamenti választások után. Az országnak a flamand Alexander de Croo lesz a miniszterelnöke – írta a helyi sajtó.

Az eddig kormányfőhelyettesi és pénzügyminiszerei feladatokat ellátó Alexander De Croo – a Flamand Liberálisok és Demokraták politikusa – várhatóan csütörtökön teszi le a miniszterelnöki esküt, hogy az aznap kezdődő EU-csúcson már kormányfőként vehessen részt.

Hét belga párt 16 hónappal a választásokat követően állapodott meg a többségi kormányalakításról, ez idáig az országot ügyvivő kormány vezette. A 44 éves Alexander De Croo Sophie Wilmést váltja a miniszterelnöki székben, akinek meghosszabbított mandátuma csütörtökön jár le.

Az új koalíciót a flamand és a vallon liberális, szocialista és zöld pártok, továbbá a flamand kereszténydemokraták alkotják, a 2019 májusi választásokon legerősebb párt, a nacionalista Új Flamand Szövetség azonban nem vesz részt benne. Sajtóforrások szerint a pártelnökök intenzív tárgyalásokat folytatnak az új kormány minisztereinek és államtitkárainak kinevezéséről.

A De Standaard napilap azt írta, hogy az új kormány a költségvetési tervek szerint 3,3 milliárd eurót szán az új politikák bevezetésére, és további egymilliárd eurót a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk kezelésére. A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy jelentős beruházásokat hajtanak végre a vasúti közlekedés, a digitalizáció és a biztonságpolitika területén, valamint megegyezésre jutnak az internetes óriáscégek digitális adójának megállapításában. Az egyezmény értelmében a koalíció az egészségügyi költségvetést évente 2,5 százalékkal növelné és a minimum nyugdíjat 1500 euróra emelné.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »