2022-re jöhet helyre a magyar gazdaság

Magyarország 2022-re érheti el a járvány előtti gazdasági teljesítményt, addig kemény két év vár a magyar vállalatokra – hívja fel a figyelmet az Euler Hermes hitelbiztosító legfrissebb előrejelzésében.

Az MTI-nek szerdán küldött közleményben rámutatnak arra, hogy Magyarország Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan szenvedi meg a járvány gazdasági hatásait, és a kilábalás is hasonló mintát követ majd.

A hitelbiztosító 2020-ra 7,4 százalékos GDP-visszaesést, 4,8 százalékkal csökkenő fogyasztást, 3,8 százalékos inflációt és 6 százalékos munkanélküliséget vár Magyarországon.

Az ipar teljesítményének és a lakosság fogyasztásának harmadik és negyedik negyedévi alakulása fogja meghatározni a magyar gazdaság idei teljesítményét. Az Euler Hermes szerint a magyar ipari termelés a harmadik negyedévben 18 százalékkal, az utolsó negyedévben pedig 25 százalékkal csökken majd az előző év azonos időszakához képest. Egész évre vonatkozóan ez akár 10 százalékos ipari termelés-visszaesést is jelenthet majd. Pozitív fordulatra a jövő év második negyedévéig kell várni.

A vállalati fizetésképtelenségek számát tekintve a hitelbiztosító 5 százalékos növekedést vár ebben az évben, de jövőre az esetszám akár 15 százalékkal is emelkedhet. A prognózis szerint sokminden múlik azon, hogy mi lesz a hitelmoratórium lejárta után, és milyen további kormányzati források válnak elérhetővé a nehéz helyzetbe jutott vállalatok megsegítésére.

Az Euler Hermes fenntartotta Magyarország „B2”-es minősítését az országkockázati besorolásában, de a kilátásokat negatívra rontotta. Várakozásuk szerint a szállítási láncokban zajló átalakulási folyamatok, az erős export-kitettség, a turizmus visszaesése, és a fogyasztási trendekben várható változások miatt 2021-től emelkedik a vállalati fizetésképtelenségi kockázat Magyarországon.

A B2 minősítéssel Magyarország egy kockázati szinten van Bulgáriával, Izlanddal és Horvátországgal. Szlovákia és Csehország „A2”-es országkockázati besorolása nem változott.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »