A brit vezetés csak 30-40 százalék esélyt lát a Brexit-megállapodásra

Boris Johnson brit miniszterelnök kormányának vezető tisztségviselői csupán 30-40 százalék esélyt látnak arra, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió az átmeneti időszak lejárta előtt kereskedelmi megállapodást tud kötni – írta meg a The Times.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól. A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi egyezményt kíván elérni az EU-val, azt azonban már korábban kikötötte, hogy akkor sem hajlandó meghosszabbítani a december 31-én lejáró átmeneti időszakot, ha nem sikerül megállapodásra jutni.

Ha addig nem születik kétoldalú kereskedelmi egyezmény, az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelme a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódhat, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Nagy-Britannia azon szándéka, hogy állami támogatásokból fejlessze technológiai szektorát azt jelenti, hogy a Johnson-kormány vezető miniszterei nem hajlandók alább adni követeléseikből az állami támogatások kapcsán – közölte a The Times.

“A Downing Street 10. alatt most úgy gondolják, csak 30-40 százalékos esély van arra, hogy megállapodás születik. És a probléma nem a halászati szabályozással kapcsolatos, hanem az állami támogatások kérdése okozza a legfőbb vitát” – mondta el James Forsyth, a The Spectator politikai szerkesztője.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »