Brexit: még mindig alig van haladás a legfontosabb kérdésekben

Hasznos tárgyalásokat tartott a héten a brit kormány és az Európai Unió a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, de továbbra sem sikerült jelentősebb előrelépést elérni – közölte pénteken David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A pénteken befejeződött hetedik tárgyalási forduló után Frost a Downing Street által kiadott nyilatkozatában közölte: az EU változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy London a jövőben is fogadja el az állami támogatások és a halászati szabályozás uniós szakpolitikai előírásait. A brit küldöttségvezető hozzátette: az EU álláspontja szerint erről megállapodásra kell jutni, még mielőtt folytatódhatnának az érdemi tárgyalások bármely más területen.

Frost szerint ez feleslegesen nehezíti az előrelépést, lévén más nagy jelentőségű kérdések is még megoldásra várnak, és olyan területeken is aprólékos, részletekbe menő munkára van szükség, amelyeken a tárgyalóküldöttségek között egyébként széleskörű az egyetértés. A brit főtárgyaló hangsúlyozta, hogy az idő mindkét fél szempontjából fogytán van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Frost elmondása alapján London már a tárgyalások kezdetén egyértelműen kijelölte a brit hozzáállás alapelveit. Ennek értelmében az Egyesült Királyság olyan kapcsolatrendszerre törekszik az Európai Unióval, amely biztosítja szuverenitásának visszaszerzését törvényalkotása, határai és területi vizei felett.

A London által kívánatosnak tartott kapcsolatrendszer központi eleme egy olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amilyenről az EU már egy sor egyéb partnerországgal egyetértésre jutott. Mindez gyakorlati együttműködési megállapodásokkal egészülne ki például a repülés, a tudományos programok és a bűnüldözés területén – hangsúlyozta a brit tárgyalóküldöttség vezetője, aki úgy gondolja, hogy ha az Európai Unió ezt a tárgyalások minden területén elfogadja, akkor sokkal könnyebb lesz az előrelépés.

Frost ismertetése szerint a tárgyalóküldöttségek vezetői és stábjaik megállapodtak abban, hogy a következő két hétben is szoros kapcsolatban maradnak, és a tárgyalások következő fordulója szeptember 7-én kezdődik Londonban.

A brit kormány már korábban közölte az EU-val, hogy nem hajlandó meghosszabbítani a december 31-én lejáró átmeneti időszakot akkor sem, ha nem sikerült megállapodásra jutni a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről. Ha addig nem születik kétoldalú kereskedelmi egyezmény, az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelme a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódhat, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »