A július már egész jó számokat hozott az osztrák turizmusban

A Wifo gazdaságkutató intézet szerint az osztrák turisztikai forgalom a vártnál kevésbé esett vissza a nyári szezonban, júliusban egyes területeken már emelkedett is a vendégéjszakák száma.

“Nem volt annyira rossz a nyári turisztikai szezon, mint amitől tartottunk” – nyilatkozta az ORF rádió reggeli magazinjában Oliver Fritz, a Wifo gazdaságkutató intézet turisztikai szakértője. “Júliusban egész jól alakultak az adatok”.

A bécsi Wirtschaftsforschungsinstitut (Wifo) számításai szerint májustól júliusig 44,1 százalékkal 3,95 milliárd euróra csökkentek a turisztikai ágazat bevételei az egy évvel korábbihoz képest. A különböző régiók eltérő mértékű forgalomcsökkenést regisztráltak. A legnagyobb visszaesés – 85,7 százalék – a bécsi turizmusban következett be, a legkisebb pedig – 24,6 százalék – Karintia tartományban.

Júliusban Karintiában, Stájerországban és Burgenlandban – a belföldi turizmusnak köszönhetően – már emelkedett a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. Bécsben azonban még júliusban is 73 százalékkal elmaradt a vendégéjszakák száma a tavaly júliusitól. “Bécsben katasztrofálisan alakult az év a turizmus szempontjából és az elkövetkező hónapokban sem lehet javulásra számítani” – mondta Fritz.

A koronavírus-válságot a magánüdülők és a panziók vészelték át a legkisebb sérülésekkel, az ilyen szállásokon lakók ugyanis kevésbé vannak kitéve az idegenekkel való érintkezésnek, mint például a szállodákban. Júliusban a vendégéjszakák száma már csak elenyésző mértékben maradt el az egy évvel korábbitól, a panzióknál 2 százalékkal, a magánszállásokon 3,1 százalékkal.

A Wifo szakértője csődhullámra számít a turisztikai iparban az ősszel. Véleménye szerint mindent meg kell tenni, hogy a lehető legtöbb turisztikai vállalkozás átvészelhesse a kialakult válságot. “Az igazán hatékony intézkedések azok lennének, amelyek a keresletet futtatják fel, erre azonban legkorábban csak 2021-ben lehet számítani” – fejtette ki.

Oliver Fritz nem fűz nagy reményeket a téli szezonhoz sem. “Továbbra is nagy veszteségekkel kell számolni, a téli szezont mindenképpen meg kell menteni” – mondta. Létfontosságúnak nevezte egy védelmi stratégia kidolgozását a turisztikai ágazat számára a téli szezonra. “Ha fertőzéstől kell tartani, akkor senki nem fog utazni” – fogalmazott.

A Wifo éppen ezért munkacsoportot állított fel a turisztikai ágazat forgalmát fellendítő stratégia kidolgozására, amit két héten belül be fognak mutatni. “A téli turizmus nemcsak síelésből áll, hanem karácsonyi vásárokból, kulturális rendezvényekből, kongresszusokból és bálokból is” – mondta.

A Wifo az idei teljes évre a vendégéjszakák 30 százalékos csökkenésével számol; a belföldi turizmus esetében 15 százalékos lehet a visszaesés, míg a külföldről érkező turisták vendégéjszakáinak száma egyharmadával csökkenhet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »