Százezer venezuelai tért vissza megtört hazájába a járvány miatt

A világjárvány gazdasági hatása sok venezuelainak nem sok választási lehetőséget hagyott: rengetegen indultak el haza gyalogszerrel, hogy szülőföldjükön további nehézségekkel nézzenek szembe.

Több mint 100 000 venezuelai migráns – akik az éhség, a bűnözés, a munkanélküliség és az autoriter rezsim elől menekültek el hazájukból – döntött a hazatérés mellett március óta, amikor is a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások és lezárások összezúzták az életüket, amelyet Kolumbiában, Peruban vagy más latin-amerikai országban nagy nehezen újjáépítettek.

Otthon pedig csak még több nehézség vár rájuk: állami fenntartású karanténközpontokba érkeznek, és miután elengedték őket, életük visszatér abba az ördögi körbe, ami elől elmenekültek és amit a nemzetközi közösség humanitárius katasztrófaként emleget.

A hazatérők az út nagy részét gyalog teszik meg, mert a lezárások és az utazási tilalmak miatt a legtöbb távolsági buszjáratot leállították, az autósok pedig – a fertőzéstől tartva – ódzkodnak attól, hogy felvegyék a stopposokat. Emellett nagy gond, hogy a latin-amerikai kormányok bezárták a menedékházakat és az ingyenkonyhákat, amelyek egykor a migránsok mentőövei voltak, ma azonban magas kockázatú helyeknek számítanak a koronavírus tekintetében.

https://www.instagram.com/p/CEnKS9ogLoy/

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Wall Street Journal oldalán.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: The Wall Street Journal / Instagram

Friss hírek