Venezuelai válság: továbbra sem látni az alagút végét

Összeomlottak a venezuelai belpolitikai válság megoldását célzó tárgyalások – jelentette be a több mint 50 ország által Venezuela ideiglenes elnökének elismert Juan Guaidó parlamenti elnök hétfőn, hetekkel azután, hogy Nicolás Maduro venezuelai államfő kormánya kivonta magát a folyamatból.

Guaidó adminisztrációja közleményében úgy fogalmazott: Nicolás Maduro „diktatórikus rendszere hamis kifogásokkal mondta fel a tárgyalási folyamatot”, a barbadosi mechanizmus pedig „kifulladt”. A venezuelai ellenzék szerint az általuk javasolt megoldás a norvég közvetítők és Maduro képviselőinek „kezében van”.

A norvég kormány megerősítette, hogy továbbra is hajlandó közvetíteni a felek között. „Norvégia elősegíti a venezuelai tárgyalási folyamatot az ország fő politikai szereplőinek kérésére, és megerősíti készségét arra, hogy mindaddig folytassa a munkát ebben a szerepben, amíg a felek ezt megfelelőnek tartják, és egy tárgyalásos megoldás felé haladnak” – írta hétfőn Twitter-bejegyzésében Dag Nylander norvég főtárgyaló.

Caracas, 2019. augusztus 27.
A magát ideiglenes venezuelai államfőnek nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető, parlamenti elnök az országban uralkodó humanitárius válság ügyében összehívott bizottsági ülésen Caracasban 2019. augusztus 27-én.
MTI/EPA/EFE/Rayner Pena

A venezuelai felek egy sikeres tárgyalássorozat után állapodtak meg abban, hogy állandó tárgyalóbizottságot alakítanak, továbbra is Norvégia közvetítésével. Helyszínül Barbadost jelölték ki. A venezuelai elnök kormányzata és az ellenzék ezt megelőzően a norvég fővárosban, Oslóban tárgyalt egymással. Maduro azonban augusztus 7-én felfüggesztette a tárgyalásokat, mégpedig arra hivatkozva, hogy Guaidó „ünnepli, előmozdítja és támogatja” a venezuelai kormánytisztviselők és cégek ellen bevezetett amerikai szankciókat.

A venezuelai elnök szeptember elején a tárgyalások újrakezdésének feltételéül szabta, hogy Guaidó „igazítsa ki” azt a „törekvését”, miszerint lemondana a Guyana fennhatósága alatt álló, de Venezuela által több mint ötven éve magának követelt Esequibo térségről, amely a szomszédos ország területének kétharmadát teszi ki. A venezuelai főügyész ebben az ügyben tíz napja vizsgálatot is indított Guaidó ellen, hazaárulás gyanújával.

Venezuelát évek óta sújtó gazdasági és belpolitikai válság idén tovább mélyült, miután Guaidó az alkotmányra hivatkozva Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen.

Az USA regionális partnereket keres a venezuelai válság megoldására

Peru fokozott határellenőrzést vezet be a venezuelai menekültek miatt

Forrás: MTI/dpa/EFE

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »