Kínában visszatért az élet a normális kerékvágásba – de vajon meddig?

Míg az Egyesült Államok és a világ nagy része továbbra is küzd a koronavírus-járvánnyal, az élet Kína számos részén “feltűnően normálissá” vált az elmúlt hetekben: a városok enyhítették a társadalmi távolságtartást érintő, illetve a maszkviselési szabályokat, aminek következtében az emberek ismét tömegesen látogatni kezdték a turisztikai helyszíneket, a mozikat és az edzőtermeket. Néhány kínai lakos azonban aggódik amiatt, hogy az emberek nagy része egyre inkább elbagatellizálja a vírust.

Az 59 éves Cheng Ailin a közelmúltban egy kuangtungi szurdokban kirándult, ahol rajta kívül rengeteg turista volt. Elmondása szerint sokkolta, amikor látta, hogy a legtöbb ember nem visel maszkot. “Nincsenek ellenőrző és megelőző intézkedések. Ha abban a tömegben valaki koronavírusos lett volna, a következmények elképzelhetetlenek lennének, és a bajnak sosem lenne vége” – fogalmazott.

A legfrissebb adatok éles ellentétben állnak a pandémia kezdeti napjaival, amikor Kína volt a járvány egyetlen központja, és amikor a kormány kényszerzárlatokat vezetett be. Most, a hónapokig tartó utazási korlátozások és egész városokra kiterjedő tesztelések után – a hivatalos adatok szerint – a vírus lokálisan terjedő esetei nulla közelében vannak az ázsiai országban.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The New York Times oldalán.

Tovább olvasom →

 

https://www.instagram.com/p/CEQN5a0HzW_/

Forrás: The New York Times / Instagram

Friss hírek