A járvány lassan megállíthatatlan Latin-Amerikában

A hétfő esti adatok alapján Latin-Amerikában átlépte az ötmilliót a koronavírus-fertőzések száma, ami azt mutatja, hogy a régió egyre inkább a járvány által legsújtottabb területté válik a világon.

A koronavírus kezdetben lassabban jutott el a körülbelül 640 millió embernek otthont adó Latin-Amerikába, mint a világ más részeire. Az egészségügyi szakértők szerint azonban a régió szegénysége és a sűrűn lakott városok miatt jelenleg szinte lehetetlen megállítani a járványt.

A térségben eddig mintegy 200 000 ember vesztette életét a vírus okozta megbetegedésben – ennek csaknem a felét Brazíliában mérték, de a halálesetek száma már Mexikóban is meghaladta a 48 000-et. Az Egyesült Államok után ebben a két országban a legmagasabb a halálozások száma. A kolumbiai egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőn – mindössze egy nappal a rekordnak számító 11 470 új megfertőződés után – több mint 10 000 új esetet jelentettek az országban.

A Latin-Amerikai és Karib-térségi Gazdasági Bizottság, illetve a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet július 30-án nyilvánosságra hozott jelentése szerint Latin-Amerika különösen érzékeny a vírusra a magas szegénységi ráta, az urbanizáció, valamint a munkaerőpiac “feketesége” miatt. Az ENSZ adatai alapján a térségben mintegy 100 millió ember él nyomornegyedekben.

Peru példáján jól látszik, mi a probléma

Peru az első nemzetek egyike volt az amerikai kontinensen, amely szigorú megelőző intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására – a vezetés például kijárási tilalmat rendelt el és lezárta a határokat -, ma mégis a járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. Szakértők szerint az eszkalálódás egyik oka a mély társadalmi egyenlőtlenségben keresendő.

A mélyszegénységben élők milliói egyszerűen nem tehetik meg, hogy otthon maradnak, el kell menniük dolgozni – és nyilván nem olyan munkákról beszélünk, amit lehet “home office”-ban végezni – vagy napi szinten el kell járniuk a boltba, bankba, stb. És egy olyan társadalomban, ahol senki sem tud otthon maradni, nagyon nehéz elkerülni, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek egymással.

“Rengeteg perui úgy él és dolgozik, amely egyszerűen nem összeegyeztethető a közösségi távolságtartással” – mutatott rá egy elemző, aki szerint a perui háztartások több mint 30 százaléka túlzsúfolt körülmények között él; négy vagy több ember sok esetben ugyanabban a szobában alszik. A perui statisztikai hivatal szerint ráadásul a társadalom több mint 72 százaléka az informális gazdaságban dolgozik – számukra a jövedelemszerzés egyet jelent azzal, hogy napi szinten elmennek otthonról.

Mindent összevetve borítékolható volt, hogy a perui társadalom – a szigorú intézkedések ellenére – “robbanásveszélyes elegyet” alkot. A gond csak az, hogy ez a minta Latin-Amerika egészére kivetíthető.

“A világjárvány eddig nem látott gazdasági és társadalmi válsággá vált, és ha nem hoznak sürgős intézkedéseket, pillanatok alatt élelmiszer-, humanitárius és politikai válsággá alakulhat” – figyelmeztetett a fent említett jelentés.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »