Kína egyre több országgal veszik össze Hongkong miatt

Peking tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Párizs nem ratifikálja a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt a városban bevezetett nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján aláhúzta: „Franciaország Hongkongot illető rossz döntésével és megnyilvánulásaival beleavatkozott Kína belügyeibe”.

A párizsi külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy nem folytatják a Hongkonggal három éve aláírt kiadatási egyezmény ratifikációs eljárását. Júliusban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland is bejelentette: felfüggesztik a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményeiket. Az indoklás minden esetben ugyanaz: a Peking által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény fényében nem lehetnek biztosak abban, hogy a hongkongi igazságügyi rendszer független marad a kínai kormányzattól.

A francia kormányzat szót emelt amiatt is, hogy minél hamarabb tartsák meg az eredetileg szeptember elejére kitűzött törvényhozási választásokat Hongkongban. A hongkongi kormányzat pénteken jelentette be, hogy a választásokat a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is léptetett nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény bírálói szerint a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

A keddi külügyi sajtótájékoztatón szó esett az Egyesült Államok és Kína között egymás újságírói kapcsán kialakult feszültségekről is. Vang Ven-pin kérdésre válaszolva elmondta: amennyiben Washington további lépéseket tesz az Egyesült Államokban tevékenykedő kínai újságírókkal szemben, úgy Peking is kész ellenlépéseket tenni.

A szóvivő hozzátette: a kínai külügyminisztérium nem tud olyan kínai újságíróról, akinek jóváhagyták volna amerikai vízumhosszabbítási kérelmét azóta, hogy Washington 90 napra korlátozta a kínai újságírók vízumának érvényességét.

A két ország az elmúlt hónapokban különböző intézkedésekkel sújtotta egymás újságíróit: az Egyesült Államokban állomásozó kínai állami sajtóképviseleteken dolgozó kínai újságírók létszámkorlátját Washington márciusban a korábbi 160-ról 100-ra csökkentette, Peking pedig több amerikai újságírót utasított ki Kínából, akik olyan amerikai lapoknak dolgoztak, mint a Wall Street Journal, a The New York Times vagy a The Washington Post.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »