Romániában is egy húsüzem a legújabb járványgóc

A romániai Smithfield sertéshús-feldolgozó gyár 93 dolgozója megfertőződött koronavírussal, ezért egy hétre felfüggesztették az üzem működését – jelentette hétfőn a román média.

Az üzem Temes megyében található, a termelés csak egy alapos fertőtlenítés és a dolgozók újabb tesztelése esetén indulhat újra. A megfertőződöttek tünetmentesek, ezért nem szorulnak kórházi kezelésre, elkülönítésben vannak. A Mediafax hírügynökség szerint 804 tesztet végeztek, amiből egyelőre 488-nak van meg az eredménye, így nem kizárt, hogy a fertőzöttek száma nőni fog.

A Smithfield Románia legnagyobb húsfeldolgozója, tavaly 90 százalékkal 53 millió lejre (3,8 milliárd forint) nőtt a nyeresége, 1,2 milliárd lej (87,6 milliárd forint) árbevétel mellett. A Smithfieldnek Romániában 47 farmja és takarmányüzeme van, amelyek kiszolgálják az évi 1,3 millió sertés feldolgozására képes Temes megyei üzemet. A Smithfieldet 2015-ben vásárolta meg a kínai tulajdonban lévő, hongkongi székhelyű WH Group.

Hétfőn jelentették be azt is, hogy az ország keleti részén, egy Vaslui megyei csirkefeldolgozó üzemben is megfertőződött 59 dolgozó. A fertőzési gócra azt követően derült fény, hogy koronavírust mutattak ki az üzem három dolgozójánál, ezután döntöttek valamennyi alkalmazott teszteléséről.

Romániában az elmúlt héten rekordszámú, 5191 új típusú koronavírus-fertőzéses esetet jelentettek a hatóságok.

  • Egy hasonló eset Németországból:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »