Geopolitikai változások a népességcsökkenés árnyékában

Egy friss tanulmány szerint a csökkenő termékenységi ráta nagy valószínűséggel egyet jelent azzal, hogy a század végére – néhány kivételtől eltekintve – szinte minden országban megfogyatkozik a népesség. A szakértők szerint mindez együtt jár majd a globális gazdasági hatalom “jelentős változásaival”.

A The Lancet orvostudományi folyóiratban múlt héten megjelentetett dokumentum alapján a világ népessége 2064-re éri el a 9,7 milliárdos csúcsot, ami aztán 2100-ra visszaesik 8,8 milliárdra. Az elemzés szerint a modern fogamzásgátló módszerekhez való hozzáférés, valamint a lányok és nők oktatásának javulása lehet az oka a globális termékenységi ráta “széles körű és tartós” csökkenésének.

Ez azt jelenti, hogy – liberális bevándorlási politika hiányában – a bolygó 195 országából 183-ban biztosan csökkenni fog a népesség az évszázad végére. 23 országban – köztük Japánban, Thaiföldön, Olaszországban és Spanyolországban – több mint 50 százalékos (!) visszaesésről beszélhetünk, míg további 34 országban – köztük Kínában – mintegy 25 százalékos csökkenés várható.

Ezzel szemben Afrika szubszaharai részén a népesség várhatóan a háromszorosára növekszik az évszázad folyamán – azaz 3,07 milliárdra nő, szemben a 2017-ben mért 1,03 milliárddal. Ezen kívül csak Észak-Afrikában és a Közel-Keleten lesz nagyobb a népesség 2100-ban, mint 2017-ben volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

“Az említett kutatás olyan jövőt vázol fel, amelyről sürgősen beszélnünk kell, ugyanis részletesen rávilágít a geopolitikai helyzet radikális változásaira, vitatja a bevándorlással kapcsolatos mítoszokat, továbbá hangsúlyozza a nők szexuális és reproduktív jogai védelmének és megerősítésének fontosságát” – magyarázta Richard Horton, a The Lancet főszerkesztője egy sajtóközleményben.

“Afrika és az arab világ alakítja majd a jövőnket, míg Európa és Ázsia befolyása egyre inkább háttérbe szorul. Az évszázad végére a világ többpólusú lesz: India, Nigéria, Kína és az Egyesült Államok lesznek a vezető hatalmak. Ez valóban egy új világ lesz, amire ma kell felkészülnünk” – fejtette ki a szakértő.

A Global Burden of Disease (GBD) 2017-es tanulmányát is felhasználó kutatás a globális korszerkezet változásaira is felhívja a figyelmet. Az elemzők arra számítanak, hogy – lévén a termékenységi ráta szinte mindenhol esik, a várható élettartam viszont világszerte növekszik – 2100-ra a 80 éven felüliek kétszer annyian lesznek, mint az 5 éven aluliak.

Számszerűsítve: a tanulmány előrejelzése szerint az 5 év alatti gyermekek száma 41 százalékkal, 401 millióra fog csökkenni az évszázad végére, szemben a 2017-es 681 millióval. Eközben a 80 évesnél idősebb emberek száma várhatóan hatszorosára, 866 millióra növekszik, szemben a 2017-ben mért 141 millióval.

  • További cikkeink a témában:

A munkaképes korú népesség csökkenő aránya pedig drasztikus változásokhoz vezethet a gazdaságok méretét tekintve – 2035-re Kína felválthatja az Egyesült Államokat, mint a világ vezető, legnagyobb GDP-vel rendelkező nagyhatalma. Mindazonáltal az USA várhatóan 2098-ra visszanyeri az említett pozíciót – amennyiben a bevándorlás továbbra is jelentős mértékben hozzájárul az ország munkaerőpiacához, Kínában pedig valóban a várt mértékben csökken a népesség.

Úgy gondolják, hogy India egyike azon kevés ázsiai nagyhatalmaknak, amelyek képesek lesznek fenntartani a munkaképes korú népesség arányát. Az előrejelzés alapján ennek eredményeként az ország a 7. helyről felkúszik a 3.-ra a GDP-rangsorolást tekintve.

Emellett Szubszaharai Afrika lesz még az a terület, amely “egyre hatalmasabb szereplővé válik a geopolitikai színtéren”, mégpedig egyértelműen a népességnövekedésnek köszönhetően. Nigériára különösen érdemes odafigyelmi, mert várhatóan ez lesz az egyetlen a világ 10 legnépesebb nemzete közül, ahol a munkaképes korú népesség növekszik 2100-ra, ami viszont még jobban fellendíti a gazdasági növekedést, ezáltal pedig az ország a 2017-es 23. helyről a 9.-re tör előre a fent említett GDP-ranglistán.

Az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország a századfordulón is benne lesznek az első 10-ben, míg Olaszország és Spanyolország GDP-je várhatóan csak a 25. és a 28. helyre lesz elegendő, ami viszont sokkal drasztikusabb népesség-csökkenést valószínűsít.

Ibrahim Abubakar, a University College London professzora elmondta, hogy ha a tanulmány megállapításai “akár csak félig pontosak”, akkor a bevándorlás “minden nemzet számára létszükségletté válik”, azaz többé nem lehet róla “opcionális megoldásként” beszélni.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »