Azonnali és drasztikus szigorítások Izraelben

Izraelben azonnali hatállyal drasztikus korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezésére – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.

A kormány hétfői rendkívüli ülésén jóváhagyta, hogy azonnali hatállyal bezárják a rendezvénytermeket, a bárokat és klubokat, a konditermeket és az uszodákat. Viszont egyelőre látogathatóak maradnak a tengerpartok, a zsinagógák és a vallási tanházak, vagyis a jesivák, korlátozásokkal működhetnek a szállodák, valamint az éttermek – noha az egészségügyi minisztérium ezek bezárását is követelte. A vendéglőkben maximum húszan ülhetnek a zárt térben, de a teraszokon elhelyezhetnek további harminc embert. A zsinagógákban legfeljebb 19-en imádkozhatnak vagy tanulhatnak egyszerre.

Az ülésen – az érintett miniszterek heves ellenkezése mellett – megvitatták a közösségi közlekedés utasszámának korlátozását, valamint a nyári táborok és az iskolák nyári foglalkozásainak esetleges megszüntetését is. A buszokon ezentúl legfeljebb húszan utazhatnak, és csak a negyedik osztályig maradhatnak nyitva a nyári gyermekelhelyezést szolgáló táborok, foglalkozások.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az izraeli gazdaságot sem kíméli a koronavírus

Megalakult a nagykoalíciós kormány Izraelben

A koronavírus-járvány terjedésének aggasztó adatai nyomán Benjámin Netanjahu miniszterelnök az értekezleten figyelmeztette a minisztereket, hogy „karnyújtásnyira vagyunk a teljes vesztegzártól”.

„Drasztikus intézkedésekre van szükség a még drasztikusabb intézkedések elkerülésére, mégpedig gyors és hatékony gazdasági kompenzáció mellett”– mondta Beni Ganz védelmi miniszter, a koalíciós megállapodás szerint másfél év múlva sorra kerülő jövendő miniszterelnök.

„A járvány egyértelműen terjed. Minden nap meredeken emelkedik, és egyre több súlyos megbetegedést okoz. Jelenleg 90 súlyos beteg van, s számuk négynaponta megduplázódik. Ha most nem cselekszünk, akkor az elkövetkező hetekben több száz, sőt, több mint ezer súlyos beteget kell fogadni, ami megbénítja az egészségügyi rendszerünket” – hangsúlyozta a kormányfő, aki megígérte, hogy gazdasági segélycsomagot is kidolgoznak a bezárásra ítélt vagy veszteségre kárhoztatott üzletek kárvallottjainak.

Az újabb, drasztikus óvintézkedések már a múlt héten elkezdődtek, de akkor még 50 főben korlátozták az imádkozók számát a zsinagógákban, és ekkora létszámmal engedélyezték a rendezvénytermek nyitva tartását is.

Izraelben vasárnap 817 új vírushordozót diagnosztizáltak 17 752 teszt alapján, ami igen magas, 4,6 százalékos arányt jelent. Jelenleg 11 856 fertőzött van, ami már meghaladja a járvány első hullámának csúcsát. 90-en vannak súlyos állapotban, 32-en lélegeztetőgépen. A járvány kitörése óta 30 162 megbetegedést észleltek az országban, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 332.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »