Ambiciózus gazdaságélénkítő tervekkel állt elő a brit kormányfő

Nagy-Britannia nem megszorító intézkedésekkel, hanem milliárdos építkezési és infrastrukturális beruházásokkal lesz úrrá a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkon – mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson Közép-Anglia egyik legnagyobb ipari központjában, Dudley városában vázolta fel a kormány gazdasági kilábalási programját. Kijelentette: a koronavírus-járvány teremtette gazdasági válságból nem a megszorítások politikája, nem a garasoskodás kínálja a kiutat, mivel „a világ már túllépett 2008-on”.

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy a 2010-ben hatalomra jutó konzervatív párti brit kormány a hazai össztermék (GDP) 11,1 százalékának megfelelő – békeidőben példátlan – államháztartási hiányt vett át munkáspárti elődjétől a 2008-2009-es pénzügyi válság idején végrehajtott hatalmas bankmentő állami tőkeinjekciók örökségeként, és a deficit csökkentésére évtizedes távlatú, radikális költségvetési szigorítási programot dolgozott ki.

Johnson keddi beszédében elmondta: az infrastrukturális beruházási tervcsomag első eleme egy tíz évre szóló iskolaépítési program, amely alapján egymilliárd font (390 milliárd forint) ráfordítással 50 új iskola épül. A brit kormány emellett a következő 8 évben 12 milliárd fontos támogatást nyújt 180 ezer új, megfizethető lakás felépítéséhez, még az idén 100 millió fontot fordít a közúthálózat fejlesztésére, és ugyancsak az idén 1,5 milliárd font pótlólagos költségvetési forrást biztosít a kórházak korszerűsítésére, illetve új kórházak építésére. Johnson felidézte: már a Konzervatív Párt legutóbbi választási programjában is szerepelt 40 új kórház felépítése.

A miniszterelnök szerint számítani kell a Covid-19-járvány okozta gazdasági sokk utórengéseire, de éppen ezért ez az a pillanat, amikor hozzá kell kezdeni a brit gazdaság évtizedek óta elhanyagolt problémáinak kezeléséhez. „Gyorsan kell cselekedni, mert máris látjuk a GDP-érték szédítő ütemű zuhanását” – fogalmazott.

A brit statisztikai hivatal (ONS) éppen kedden, nem sokkal Johnson beszéde előtt közölte, hogy több mint negyven éve nem mért ütemben, 2,2 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék az idei első negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány első közvetlen reálgazdasági hatásaként. A kimutatás szerint ez a legnagyobb mértékű negyedéves visszaesés a brit gazdaságban 1979 harmadik negyedéve óta.

Jócskán megnyirbálta a negyedéves brit GDP-t a koronavírus

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »