Brexit: négy forduló után sem közelednek az álláspontok

Sajnálatos, hogy nem közeledik az európai uniós és a brit álláspont a kettejük közötti jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítását illetően, pedig annak uniós parlamenti elfogadásához feltétel az egyenlő versenyfeltételekről és a halászatról való megegyezés az uniós vállalatok és az egységes piac védelmére – szögezte le állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Az EP-képviselők az Európai Unió (EU) és az onnan nemrégiben kilépett Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatáról folytatott vita során bírálták, hogy négy tárgyalási forduló után sincs lényegi áttörés, nem közeledtek az álláspontok a majdani kapcsolatrendszert illetően.

Állásfoglalásukban elfogadhatatlannak nevezték, hogy a brit tárgyaló fél „tetszés szerint szemezget” azon területek között, amelyekről tárgyalni szeretne, miközben ragaszkodik az egységes piachoz való hozzáféréséhez. Aggályosnak tartják, hogy a brit kormány csak azon kérdésekről hajlandó vitába bocsátkozni, amelyek a saját érdekei szempontjából fontosak, holott mindkét fél érdekeit az szolgálná a legjobban, ha átfogó megállapodás születne.

A képviselők támogatásukról biztosították Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalót. Ugyanakkor arra szólították fel az Egyesült Királyságot, hogy tartsa tiszteletben azokat a kötelezettségeit, amelyeket a Boris Johnson brit miniszterelnök által aláírt – az unió és az Egyesült Királyság által egyaránt ratifikált – politikai nyilatkozatban vállalt.

Leszögezték, az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv és a kilépési megállapodás maradéktalan végrehajtása, beleértve az uniós tagállamokban élő britek jogaira vonatkozó rendelkezéseket is, elengedhetetlen ahhoz, hogy a felek között meglegyen a megállapodáshoz szükséges bizalom egymás iránt.

Mivel a brit kormány eddig még nem bocsátkozott tárgyalásba az egyenlő versenyfeltételekről, az uniós parlament bármilyen jövőbeli kereskedelmi megállapodás feltételéül szabja, hogy London elfogadja az egyenlő versenyfeltételek kialakítását egyebek között a környezetvédelem, a foglalkoztatás és az állami támogatás területén. Az EP szintén előfeltételként tekint a mindkét fél számára kielégítő halászati megállapodás megszületésére – írták.

Mindezek azért feltétlenül szükségesek, mert az Egyesült Királyság az unióhoz földrajzi és szabályozási szempontból egyaránt közel áll, és a két fél kölcsönösen egymásra utalt – vélekedtek a képviselők.

Az Egyesült Királyság idén január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól, de mivel eddig szinte semmilyen előrehaladás nem történt, a britek pedig nem kívánják meghosszabbítani az átmeneti időszakot, jó esély van arra, hogy az év végén mégis a hard-brexit forgatókönyve valósul meg, azaz az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az uniót.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »