Félmilliárd euróval segítik a vendéglátóipart és a turizmust Ausztriában

Az osztrák kormány 500 millió eurós segélycsomagot hirdetett a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón.

A vendéglátás az osztrákok lelkének, identitásának része, az ország jellegzetessége – mondta Kurz, aki egyúttal arról is beszélt, hogy az ágazat számára nagy kihívást jelentett a koronavírus-járvány. Emlékeztetett arra, hogy a részmunkaidős foglalkoztatással munkahelyeket mentettek meg, a nyitvatartási korlátozások idején pedig az állam magára vállalta a működési költségek 75 százalékát.

A kancellár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nyitást követő időszak sem lesz könnyű a vendéglátósoknak és a turizmusban dolgozóknak, a forgalom ugyanis nem áll helyre egyik pillanatról a másikra. Hangsúlyozta: az ágazat számára kidolgozott segélycsomag arra szolgál, hogy fellendítse a forgalmat, és adókedvezményt biztosítson a gasztronómia és a turizmus szereplőinek.

Gernot Blümel pénzügyminiszter közölte, hogy a tervek szerint júliustól a nem alkoholtartalmú italok áfáját a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentik, és ez 200 millió euró kiadástól tehermentesítheti az ágazatot. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a könnyítések részeként a legfeljebb ötezer lélekszámú településeken lévő vendégházak esetében 2 százalékról 6 százalékra emelik az adóból levonható mobilitási átalányt, míg a legfeljebb tízezer lélekszámú településeken lévő vendéglátóhelyekét 4 százalékra növelik. Blümel elmondása szerint egy évi 115 ezer eurós forgalmat termelő falusi vendégháznak jelenleg 3,670 euró adót kellene fizetnie, de a könnyítések bevezetése után ez 671 euróra csökken majd.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter megerősítette, hogy május 15-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, ugyanakkor figyelmeztetett a továbbra is érvényben lévő óvintézkedések betartására: az éttermekben, kávézókban, bárokban kötelező lesz az egy méteres távolság betartása, a pincéreknek a szájmaszk viselése, a vendégeknek pedig ajánlott előzetesen asztalt foglalniuk, hogy megkönnyítsék az üzemeltetők dolgát.

A könnyítések 41 ezer vendéglátóhelyet érintenek Ausztriában – ezekben 145 ezren dolgoznak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »