Olaszország rendezi a migránsok tartózkodását a járványhelyzet miatt

Több mint 500 ezer, Olaszországban mindeddig tartózkodási engedély nélkül élő bevándorló jogi helyzetének rendezéséről döntöttek a római kormányt alkotó pártok – értesült az olasz sajtó hétfőn. A kérelmezőknek legalább három hónapos, megújítható munkavállalási engedélyt biztosítanak egészségügyi- és társadalombiztosítással.

A La Repubblica baloldali napilap szerint a három nagyobb kormánypárt – az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Élő Olaszország (IV) – éjszaka tartott egyeztetésén megszületett a megállapodás az illegális bevándorlók „legalizálásáról”. A SkyTG24 hírtelevízió szintén úgy tudja, hogy létrejött a „politikai paktum”. A rendelkezés részét képezi annak a mintegy háromszáz fejezetből álló gazdaságélénkítő csomagnak, amely a hétfő este kezdődő kormányülés nyomán lép életbe.

„Minden vitás pontot tisztáztunk” – nyilatkozta Luciana Lamorgese belügyminiszter az Il Messaggero napilapnak a kormányerők közti ellentétekre utalva. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlók helyzetének rendezése a feketemunka felszámolását szolgálja. „Az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, bevételt biztosítunk a nyugdíjintézet számára, valamint ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is, ami különösen fontos kérdés most, a járvány idején” – tette hozzá a belügyi tárca vezetője.

Az illegálisan Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzetének rendezését Teresa Bellanova agrárminiszter, az IV politikusa kezdeményezte a belügyi tárcával, valamint a dél-olaszországi fejlesztésért felelős miniszterrel, Giuseppe Provenzanóval közösen – utóbbi a PD politikusa. Az intézkedés eredetileg a járványban idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságnak kívánt segítséget nyújtani a termés megmentésére. Ezzel egy időben az olasz családoknál dolgozó idősgondozók, illetve háztartási személyzet helyzetét is rendezni kívánta. A munkavégzés legalizálása nem kizárólag, de jelentős többségében külföldieket érint: az agrárszektor esetében többségében afrikai migránsokról van szó, az olasz családoknál pedig ázsiai és EU-n kívüli kelet-európaiakról.

Olaszország mezőgazdasági munkára fogná a migránsokat

Tartózkodási engedélyt a 2020. március 8-án Olaszország területén tartózkodó bevándorlók, valamint azok kaphatnak, akiknek tartózkodási engedélye tavaly ősszel lejárt, de addig a mezőgazdaságban dolgoztak vagy háztartási munkát végeztek.

A tartózkodási engedélyt a munkavállaló bevándorló, valamint a munkaadó is kérelmezheti. Az agrártárca hat hónapos, míg a belügyminisztérium legalább három hónapos engedélyt javasolt, amely megújítható és meghosszabbítható a munkaszerződés teljes időtartamára.

A migránsok legalizálását az M5S az utolsó pillanatig ellenezte, amire Teresa Bellanova agrárminiszter lemondással, valamint a kormánykoalíció felborításával fenyegetett. Az M5S végül azt a feltételt szabta, hogy a kérelmeket a munkaügyi felügyelőség ellenőrizze.

A La Repubblica szerint legalább félmillió bevándorló kaphat tartózkodási engedélyt. A Corriere della Sera több mint 600 ezer illegális bevándorlóról írt, akik közül 450 ezren az építőiparban, a kereskedelemben, illetve a vendéglátásban dolgoznak, további 200 ezren pedig mezőgazdasági munkások. Az agrárszervezetek jelzése szerint mintegy 20 ezer, a járványhelyzet miatt állás és bevétel nélkül maradt olasz jelentkezett mezőgazdasági munkára; harminc százalékuk nő, aki korábban sohasem dolgozott a mezőgazdaságban.

Matteo Salvini, a jobboldali ellenzék és a Liga párt vezetője korábban úgy nyilatkozott: a parlamentben – és ha kell, azon kívül is – mindent megtesznek az illegális migránsok olaszországi letelepítésének megakadályozására.

Maurizio Gasparri, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa szerint 600 ezer illegális bevándorló tartózkodásának rendezése „csak a feketemunkát kizsákmányolókat juttatja bevételhez, és rabszolgakereskedelmet vezet be Olaszországban. Aki ilyen politikát követ, az rasszista és az emberkereskedők cinkosa”.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »